donderdag 4 juni 2015

Zachter Water

Hebben we net een nieuwe CV-ketel (omdat de oude door het harde water stuk was gegaan) en is het koffie-zet-apparaat gaan lekken na de laatste ontkalkings-poging zie ik dit bericht:

Zachter Water In Noord-Holland
Per 1 juni komt er overal in Noord Holland zacht water uit de kraan. Drinkwaterbedrijven PWN en Waternet gaan in hun leveringsgebied het water verder ontharden. Dit levert Noord-Hollandse consumenten voordeel op. Zij hebben minder wasmiddel nodig om hun was schoon te krijgen. Dat is gunstig voor de portemonnee én voor het milieu. De hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier (HHNK), Rijnland en Amstel, Gooi en Vecht, verantwoordelijk voor de rioolwaterzuivering, hoeven hierdoor minder wasmiddelresten uit het water te halen.
Een win-win situatie dus.
 
Win-Win ? Na al die jaren van verlies ?
Kan ik ergens een rekening voor geleden schade en ongemak indienen ?
 
Waarom is dit nu pas voor ons geregeld ?
We hebben blijkbaar de afgelopen jaren teveel geld uitgegeven aan wasmiddel - onnodig veel water - defecte apparaten en het milieu geen goede dienst bewezen. Wie gaat de consumenten overhalen hun wasmiddel-toevoeging met 15 % te verminderen ?
Het staat tenslotte op de doos of zak wasmiddel en zulkse vaste gewoontes veranderen lijkt mij niet de competentie van PWN en niet met één krantenartikeltje voor elkaar.
 
Ondanks dat is het goed nieuws.
 
Ik ben heel nieuwsgierig naar het hoe&waarom
van dit bericht en deze actie van PWN.
Zal ik er aan denken dat het bij het douchen
qua shampoo en zeep dus een beetje minder kan
en dezelfde straal toch een vleugje zachter zal zijn ?
 

En of
het effect
merkbaar zal zijn
in alle andere
water-gebruik
-verbruik en
afvalwater ?
 
 
 
 
 
 
 
Ik werd n.a.v. dit bericht natuurlijk wel nieuwsgierig naar wat dat betekent: hard of zacht.
 
 
 
Minder Wasmiddel En Beter Voor Apparaten
De hoeveelheid kalk en magnesium maakt het kraanwater op dit moment ‘gemiddeld hard’. Zacht water vermindert de kalkaanslag in huishoudelijke apparaten en verbetert de werking van zeep. Minder wasmiddel gebruiken, maakt een groot verschil. Gemiddeld is 15% minder wasmiddel nodig voor een even schone was. Bovendien is de besparing meestal groter. Slechts een kwart van de mensen is bewust bezig met de hoeveelheid wasmiddel die men gebruikt, blijkt uit onderzoek dat I&O Research uitvoerde in opdracht van PWN.
 
 
 
 
Topkwaliteit drinkwater
“Als drinkwaterbedrijf streven we er voortdurend naar om drinkwater van topkwaliteit te leveren zodat onze klanten drinkwater uit de kraan verkiezen boven flessenwater. Dit is onze grootste maatschappelijke bijdrage,” aldus Loet Rosenthal, sectormanager drinkwater PWN, mede namens Waternet. “Maar onze klanten mogen meer van ons verwachten. We kijken verder dan onze verantwoordelijkheid voor gezond drinkwater. Met dit initiatief werken we samen aan een schoner milieu. Het werkt echter alleen als onze klanten meedoen!"
 
 
 
 
 
 
 
Twee miljoen kilo minder wasmiddel
Joost de Ruig, directeur Water HHNK voegt hier aan toe mede namens de waterschappen Rijnland en Amstel, Gooi en Vecht : "Het zou fantastisch zijn als alle Noord-Hollanders minder wasmiddel gaan gebruiken.
Als alle Noord-Hollandse huishoudens hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks minimaal 2 miljoen kilo minder wasmiddel in het rioolwater. Het water hoeft dan minder intensief gezuiverd te worden. Dat bespaart zeer veel energie en zorgt voor minder slib. Bovendien verbetert ook de kwaliteit van het oppervlaktewater."