maandag 15 april 2019

Koningsdag 2019 Het Blijft Genant

Afgelopen week waren er op veel basisscholen weer de koningsspelen.
Een genante vertoning waar de kinderen schaamteloos  voor worden misbruikt.

Over krap twee weken is het weer koningsdag.
En over krap twee weken een dag verder gelukkig weer voorbij.

Mensen die geloven in het koningshuis hebben een intellectuele beperking
dus die moet ik met respect behandelen.

Nu nog wachten op de dag dat dat wederzijds is.

Koningsdag, koekhapklikken en andere slechte grappen


Altijd gezellig. Een miljardairsfamilie die je stad bezoekt en de organisatie kost je als belastingbetaler zeker een miljoen euro.

Je kind wordt gevraagd voor een dansvoorstelling en je buurman om het koekhappen te organiseren. Vrijwillig.

Waag het trouwens niet om daar iets over te verklappen. Dan kost het je een boete van 25.000€ - direct opeisbaar - aldus de gemeente.

Wij dachten dat het om een slechte 1 april grap ging...

Bleek het gewoon een serieuze maatregel van de gemeente Amersfoort.

Pas na kritiek van een hoogleraar staatsrecht en de nodige media-aandacht werd de boete voor vrijwilligers tijdens Koningsdag geschrapt.

Zo blijkt maar weer hoe ver de gekte soms gaat - voor wat de meeste Nederlanders beschouwen als een lekker dagje vrij - maar intussen natuurlijk een strak geregisseerd PR-moment blijkt voor een ongekozen staatshoofd.
 

Demonstreer mee!


RG-lid Ineke Vonk wil daarom graag een tegengeluid laten horen.

Het eerste succes heeft ze al te pakken: ze staat vlak voor koningsdag met een interview in tijdschrift Margriet (oplage 150.000).

Ook reist ze met een ander lid af naar Amersfoort op 27 april. Wie sluit zich nog meer aan?
 
Ik ga mee naar Amersfoort (interesse opgeven)

Waar je de gemeente Amersfoort dan weer niet over hoort is een van haar bekendste historische inwoners: Johan van Oldenbarnevelt - op 13 mei 2019 precies 400 jaar geleden vermoord in opdracht van de Oranjes.

Dankzij de inspanningen van SP-kamerlid Ronald van Raak lijkt de 'grootste staatsman uit onze geschienis' nu eindelijk wat eerherstel te krijgen. Premier Rutte gaf groen licht voor onderzoek naar zijn stoffelijke resten.

Komt er dan toch nog een staatsbegrafenis voor Van Oldenbarnevelt? Zijn standbeeld blijft voorlopig nog weggemoffeld in een hoekje aan de hofvijver.

Staatsman tot schavot


Hans Goedkoop (genomineerd als republikein van het jaar 2018) staat in zijn theatercollege uitgebreid stil bij de opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt.

#GeenOnderdaan juryoordeel


Gabriël Kousbroek, Milo (illustratoren), Ebru Umar en Anne Fleur Dekker (opiniemakers) bekeken de inzendingen voor de Geen Onderdaan designwedstrijd.

Hun oordeel? Geen republikeins campagnemateriaal, wel een passend bedankje (waarmee deelnemers hun ontwerp alsnog kunnen afdrukken).

Homo's stenigen


Ook aandacht voor absolute monarchie Brunei - hier gezellig op de foto met de Oranjes - het Aziatische ministaatje voert wetten in die onder andere homoseksualiteit bestraft met 'steniging tot de dood'.

Afschuwelijk. 'Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig'

Humor met een wrang smaakje:                        

 


Tot slot nog even over 1 april - een aantal leden reageerden gepikeerd toen ze het nieuws vernamen over 'onze nieuwe voorzitter Hans Maessen Junior'.

De 28-jarige Limburger zou zijn vader per direct opvolgen zonder tussenkomst van een verkiezing. Ook toucheerde hij een 'torenhoge onkostenvergoeding' - en konden 'kritische leden een bestuursfunctie op hun buik schrijven'.

Gelukkig bestaat 'Hans Maessen Junior' alleen in Photoshop. De huidige voorzitter Hans Maessen is net als de rest van het bestuur democratisch verkozen en declareerde de afgelopen jaren precies 0€ aan onkosten.

En opbouwende kritiek stellen we juist op prijs! Denk mee over onze campagne voor de republiek tijdens de volgende Algemene Ledenvergadering op zaterdag 15 juni vanaf 13:00 in de Kargadoor (Oudegracht 36, Utrecht) 
http://www.at-a-lanta.nl/tisdat/anarchie_tisdat.html


Volg ons op Facebook

Volg ons op Twitter

Copyright © 2019 Republikeins Genootschap, Alle rechten voorbehouden
Je ontvangt deze nieuwsbrief als lid of als symphantisant van het Republikeins Genootschap

Ons postadres is:
Republikeins Genootschap
Oudegracht 36
Utrecht, 3511 AP
Netherlands

Add us to your address book


Wil je deze mails niet meer ontvangen?
Je kunt je hier uitschrijven.