vrijdag 26 april 2019

Koning En Hofnar
Jongeren zien monarchie steeds minder zitten ­čÄë


Goed nieuws zo vlak voor koningsdag!

'Als de steun onder jongeren in dit tempo blijft dalen, is over een aantal jaar in deze leeftijdscategorie geen meerderheid meer voor de monarchie'

Aldus de NOS over haar jaarlijkse koningsdagenqu├¬te.

Oubollig, ondemocratisch & duur


Waarom zien veel jonge Nederlanders de monarchie niet meer zitten?

Erfopvolging wordt als reden genoemd: "Als iets generatie op generatie wordt overgedragen, zegt dat niets over iemands bekwaamheid"

Ouderwets. Alle oranjefolklore rond bijvoorbeeld koningsdag noemen respondenten ´oubollig´. De Bond van Oranjeverenigingen beklaagt zich intussen over een tekort aan vrijwilligers.

Te duur. Maar de belangrijkste reden is volgens veel jongeren het geldverslindende karakter van het koningshuis. Zou onze veelbesproken campagne over de Kosten van het Koningshuis daar aan hebben bijgedragen?
 

Weinig kennis over de republiek


Toch is er niet alleen reden tot juichen: onder jongeren - en Nederlanders ├╝berhaupt - is er nog veel onbekendheid over de republiek als staatsvorm.

Vaak wordt een associatie gemaakt met de Verenigde Staten en Trump.

Een republiek naar Duits (ceremonieel staatshoofd) of Zwitsers (zonder staatshoofd) model wordt nauwelijks genoemd.

Hier ligt een taak voor het Republikeins Genootschap - we moeten campagne voeren tegen de monarchie, maar ook voor de republiek!

Op onze website zijn we inmiddels begonnen aan een serie veelgestelde vragen over republiek, monarchie en democratie.

'Je moet niet te voorspelbaar worden'


Hans Maessen (voorzitter RG) over zijn besluit om dit jaar niet te gaan demonstreren tijdens Koningsdag.

OranjeBitter (27/4)


De culturele manifestatie van kunstenaar en Amersfoorter Ron Jagers die oranjeverering genadeloos op de hak neemt. Met muziek, theater en meer. In hartje Amersfoort tussen de oranjegekte..

 

Koningsspelen als kindermarketing


Tijdens de koningsspelen (12/4) liepen alle basisschoolkinderen weer met met lachende gezicht van Willem-Alexander op hun oranje hesje, maar waarom eigenlijk?
 

7x Lubach over de monarchie


Wat is er mis met erfopvolging, koninklijke belastingdeals of kritiekloze verslaggeving? Arjen Lubach vat het geniaal samen.

Deel deze mail


Het Republikeins Genootschap zet in op online groei. Via Facebook hebben we de eerste duizend likes op een bericht te pakken en via Google worden we vaker gevonden.

We willen ook graag meer bereik met deze nieuwsbrief. Deel deze mail daarom met ge├»nteresseerden in je omgeving. Abonneren kan eenvoudig via de blauwe knop ­čĹç

Deel op Facebook

Deel op Twitter

Stuur deze mail door
Abonneer je op deze nieuwsbrief