woensdag 23 januari 2019

EdamVolendamWaterlandLandsmeerSchoon

Steeds vaker en met steeds meer zie ik dat mensen aan de gang gaan
met het opruimen van zwerfvuil in hun eigen leefomgeving.
Nu ook in Landsmeer.

Dat doet het EdamVolendamSchoon-hart van evodammer goed.
(Er zijn al fusie-plannen qua fusie tussen EdamVolendam/Waterland/Landsmeer.
De gezamenlijke toekomst is dus ons !)


In het artikel vertelt de schoonmaakvrijwilliger
hoe handig een karretje bij dit werk is.
Hij heeft een bolderkar geregeld om al het afval
in te kunnen vervoeren. Handig.

evodammer heeft slechts twee wieltjes aan de kar.
Baas boven baas.

Die-Meneer-Met-Dat-Karretje.
Daar schreef ik ooit een paar blogs over.
https://evodammer.blogspot.com/search?q=karretje

We zijn niet meer alleen.
De Lokale Omroep Landsmeer publiceerde onderstaand lief filmpje en artikel.


‘Schonere natuur begint bij jezelf’


 
 De 40-jarige Martijn de Vries en zijn 33-jarige vriendin Kim Been uit Landsmeer zetten zich in voor een schoon Twiske. Bewapend met een prikstok gaan zij regelmatig het natuurgebied in om met zakken vol afval weer huiswaarts te keren. Dit gegeven deelde De Vries op Facebook en al snel volgden enthousiaste reacties van dorpsgenoten. Zo werd ook het idee van een zogenaamde ‘prikstok challenge’ geboren.
klik op een afbeelding
voor een vergroting

“Kim en ik lopen elke zaterdagochtend een rondje door het Twiske”, vertelt De Vries. “We stoorden ons eraan hoeveel afval we onderweg eigenlijk tegenkwamen. Toen hebben we besloten om het voortaan op te rapen en mee te nemen. Een kleine moeite want we lopen er toch langs. Een schonere natuur begint bij jezelf, toch?” Een beetje verslavend werkt het wel. De hoeveelheid ‘gevonden’ afval werd wel erg groot. “Ik kreeg lamme armen van het dragen.

Daarom deed ik via Facebook een oproep of er mensen waren die misschien een bolderkar over hebben. Uiteindelijk hebben drie mensen – Nasja Stokvis, Yvonne de Vries en Reinier Arreman – geld gedoneerd en heb ik er zelf wat bijgelegd en nu hebben we er een.


De actie werkt aanstekelijk. Er zijn gelukkig meer Landsmeerders die mee willen doen. “Zo kwamen we op het idee van de ‘prikstok challenge’. Op Facebook worden mensen ‘uitgedaagd’ om de prikstok aan te nemen. Wie na een week een foto post van zichzelf met een zak vol afval mag het ‘stokje’ weer doorgeven en een volgende kandidaat nomineren.

Ook de gemeente Landsmeer juicht de actie duidelijk toe. De Vries heeft van de gemeente nog twee prikstokken ter beschikking gekregen en een extra grijze bak zodat het afval netjes afgevoerd kan worden.