zaterdag 5 mei 2018

TASE In De Herhaling

Terwijl ik bijgaande foto's nam werd in aangesproken door een meneer die vroeg waarom ik dat deed.
Ik legde uit dat deze gebouwen gesloopt gaan worden en dus een foto (of twee) voor het archief
op het wensenlijstje stond. De meneer - woonachtig op de Dahliastraat wist er álles van.

Foto's maken van te slopen historische gebouwen: heb ik met TASE ook gedaan
https://evodammer.blogspot.nl/search?q=TASE

De beslissing is al genomen.

Quote persbericht CDA:
Op de Maria Goretti-locatie zullen door De Vooruitgang naar verwachting 55 sociale woningbouw appartementen, waarvan 14 appartementen met zorgfunctie, en 10 grond gebonden sociale eengezinswoningen worden ontwikkeld. De sloop van de gebouwen op het Maria Goretti-terrein zullen vanaf 2020 plaatsvinden.

Typisch Volendams denkwerk wist de meneer mij te vertellen. Ze slopen hier nou eenmaal graag alles dat ouder is dan 30 jaar. Kijk maar naar TASE.


afbeeldingen van renovaties

Qua dossier TASE heeft hij gelijk.
Eerst slopen van een prima herbruikbare onderwijzerswoning en karakteristiek schoolgebouw (en de intentie uitsproken de Steve Dorpel Sporthal ook maar weg te vagen) om daarna niet te weten wat ermee te doen. Nou ja: er staat nu een tijdelijke (?) supermarkt en de optie was het nieuwe stadskantoor. Maar die optie is ook alweer van de baan.Alles met enige cultuurhistorische architectonische waarde moet verdwijnen en worden vervangen door betonnen lelijkheid en een hoop trespa. Het is - in deze rijke gemeenschap - een centenkwestie. Meestal niet van hoeveel maar van hoeveel sommigen er aan kunnen verdienen.

Of zou het zijn dat de lokale bouwers (die vreemd genoeg bijna altijd bij elke aanbesteding winnen) domweg niet in staat zijn dit soort renovatie-projecten uit te voeren. Of zou het een gebrek aan goede architecten/ontwerpers zijn ?

Het blijft wonderlijk dat in de kom Volendam - in tegenstelling tot vele wél modern denkende gemeenschappen - alles 'op nieuw' moet. Het restaureren van beeldbepalende gebouwen - ze een nieuwe functie geven - zorg dragen voor je cultuurgoed en je geschiedenis zit hier niet in de genen.
Het blijft en wedstrijdje in heipalen - beton en plastic. Fake telt zwaarder dan authenticiteit.
Vanuit de ontstaansgeschiedenis van de kom Volendam een logische reflex. Maar daarom niet minder dom. In het tempo waarin nu in de kom Volendam oude gebouwen verdwijnen is
(Quote) "De Blokgouw (vinex-wijk uit de jaren '70 van de vorige eeuw / sic ) over 100 jaar het enige historische dat er hier op Folledam nog aan oude gebouwen te vinden is".
De opdracht aan Woningbouwvereniging De Vooruitgang zou moeten zijn om niet te slopen maar van de bestaande gebouwen van de Maria Goretti iets moois te maken.

Dat mag iets meer kosten. Als gemeenschap mag je daar aan bijbetalen.
Omdat je er ook zóveel voor terugkrijgt.


Scholen kerken watertorens fabrieken treinstations kantoren (Gemeenlandhuis / U.S. !) ziekenhuizen forten/bunkers of Watertorens. (vergeet ik historische stolpboerderijen te noemen ?)
Het is nergens een probleem om het verleden te bewaren en er iets prachtigs van te maken.

Behalve dan hier in EdamVolendam.
Hier moet altijd alles plat en 'op nieuw'.
En daar dan nog trots op zijn ook.

De visionaire schaamte ver voorbij.