vrijdag 13 april 2018

De Plastic Leugens Van EdamVolendam


EdamVolendam: De Leugen Regeert

Sinds 1 januari 2018 kunnen we in EdamVolendam plastic afval niet meer gescheiden aanleveren. Dat hoeft niet meer. Het kan beter én goedkoper. Alle plastic in de grijze zak. Althans dat zeggen ze. Beter én goedkoper ? Gelooft u dat ? Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Het is - ondanks alle juichende artikelen in de media - niet beter en niet goedkoper. De leugen regeert in EdamVolendam.
 
Een Gemeenteraad Die Zichzelf Buitenspel Zet

Het besluit om te stoppen met het gescheiden inzamelen van afval overviel iedereen.
Het is er stilletjes doorgedrukt. Zonder goed onderzoek. Zonder vragen. Zelfs politieke partijen die 'duurzaamheid' wel hoog in het vaandel hebben mompelden wat - keken weg en knikten ja. De gemeenteraad heeft bij een bezoek aan het Amsterdamse Afval&Energie-Bedrijf zonder enig kritisch vermogen alle sprookjes van AEB voor zoete koek geslikt. Zonder de gevolgen en alternatieven te onderzoeken. Waarom ? Het is in ieder geval niet duurzamer. Het is ook een volstrekt foute boodschap naar de burger toe: alles-in-één-zak en huppetee-weg-ermee.

Het lijkt goedkoper maar iemand gaat die rekening betalen. In geld en in duurzaamheid/ gezondheid/bewustwording. Ik ben zomaar bang dat wij als burger dat
- linksom of rechtsom - zullen zijn.
 
Afval=Energie=Geld

AEB (AfvalEnergieBedrijfAmsterdam ) claimt de helft van het plastic afval bij nascheiding eruit te kunnen halen. Dat is niet waar. Het is nog niet eens de helft van de helft. Hun veels-te-rooskleurige cijfers met bijbehorend ongeloofwaardig positief media-offensief heeft een hoog 'Wij-Van-WC-Eend-Adviseren-WC-Eend-gehalte'. Ze zitten nog in de ontwikkelingsfase (het proces is nog lang niet op orde). AEB zoekt klanten om de investering eruit te kunnen halen. Bij het woord 'investering' mag u 'energie' lezen. Recycling is voor hen minder van belang. Plastic bij het restafval gooien betekent dat het vervuild en onbruikbaar wordt. Een heel verschil met het door steeds meer duurzaamheids-bewuste burgers keurig aangeleverde relatief schone plastic-afval in een plastic-container. AEB is een Afval&Energie-bedrijf. Daar zit vermoedelijk dat 'goedkope' in. Ze willen niet scheiden. Ze willen ons afval verbranden en als energie verkopen. Zo'n grote stad als Mokum heeft veel stroom nodig. Afval levert zo meer geld op dan dat je het recycled. (NB. China wil ons plastic afval al niet meer hebben !) Daarmee krijgt AEB dezelfde status als de ouderwetse vuilnisbelt en verbrandingsovens. Dat er uiteindelijk nog een hoopje bruikbaar plastic overblijft is dan een beetje vervelend maar ook mooi meegenomen.
 
Bronscheiding - Nascheiding of Allebei ?

In weerwil van wat de grote bazen van AFV (AfvalFondsVerpakkingen) en AEB (AfvalEnergieBedrijfAmsterdam) ons willen doen laten geloven is nascheiding de beste oplossing in de toekomst. Dan heb ik een verrassing voor hen. Wij met ons boerenverstand weten dat zij liegen. Bronscheiding is altijd beter. Daar heb je geen ingewikkelde machines en processen bij nodig. Resultaat: keurig schoon plasticafval dat je alleen maar hoeft op te halen. Bron- én na-scheiding zou het beste zijn. Maar daar zitten ze bij AEB niet op te wachten. Logisch. Dat levert wel duurzaamheid en bewustwording maar minder financiële winst op.
 
De enige échte oplossing is de verpakkingsindustrie dwingen veel duurzamere verpakkingen te maken. De consument te verleiden steeds minder verpakkingen te kopen/accepteren. De burger te betrekken bij afval-scheiding en te vragen een beetje mee te helpen en wat extra moeite te doen en daarvoor ook te belonen. Denk aan verpakkingsbelasting en statiegeld. Dan is je doel dit gigantische probleem in de toekomst - letterlijk - uit de wereld te helpen en te komen tot een circulaire economie waarbij verbrandingsovens en de mensen die daar nog in geloven zélf de fossielen zijn geworden.
 
Het is niet te verwachten dat onze gemeenteraad nog gaat terugkomen op dit besluit. We zijn hier in EdamVolendam in Nederland al het sloomste jongetje van de klas als het om duurzaamheid gaat en nu doen we er - en daar nog trots op ook - nog een extra vervuilend en extra verkwistend schepje bovenop. Penny-wise-pound-foolish. Onwetendheid en gebrek aan visie: helaas hebben we daar hier nog geen afvalcontainer voor.
 
F.J. Seeboldt
EdamVolendam