woensdag 20 januari 2016

Extra Windmolen In Waterland - Petitie

Heeft u nog last van
- door de tegenstanders vaak nogal aangedikte
of zelfs verzonnen - vooroordelen
t.a.v. windmolens ? Of dat u ze niet 'mooi' vindt. ?
 
Ik niet.

Iedereen mag ze mooi of lelijk vinden (ik vind ze prachtig). Onze wereld staat is vol met zaken waar je esthetisch gezien wat van kunt vinden. Hoge gebouwen -  verkeersvoorzieningen - voertuigen - masten - kunstwerken of zelfs de auto van je buurman.

Maar de verhalen over lawaai-overlast (niet waar) - gevaar voor vogels (niet waar / zo dom zijn vogels niet) - gevaar voor de volksgezondheid (niet waar) - dat u last zou hebben van de slagschaduw - dat ze meer afval en energie kosten dan ze opleveren (allang niet meer waar) - dat ze op subsidie draaien - en zo nog meer onzinnige 'argumenten' blijven in sommigen hun hoofden rondspoken.
 
Loopt u nog met die molentjes uit de vorige eeuw ?

Vindt u hoogspanningsmasten wel zo mooi ? Wordt u blij van een kolencentrale ? Of een kerncentrale ? Heeft u aandelen Shell of NAM ? Betaalt u graag veel geld voor uw energie ?
Is bij u milieu&gezondheid een ver-van-mijn-bed-show ? Tja: wij wonen nu eenmaal
niet in Groningen dus wij 'aardbeven' niet mee.

U wilt wel graag afhankelijk zijn van schurkenstaten voor olie en gas ? Of bent niet blij met de lage olieprijzen (veroorzaakt door de opkomst van 'nieuwe' energiebronnen zodat oliemaatschappijen hun 'kodakmomentje' hebben) ? U maakt graag de wereld óp (dat heet een Sara-Palin-momentje)  i.p.v. duurzaam aan de toekomst voor onze kinderen of onze planeet te werken ?

Het is niet moreel maar wel wettelijk uw goed recht hier iets van te vinden. Onze Lieve Heer heeft nu eenmaal rare kostgangers en in Hotel Stupide zijn alle gasten - zolang ze maar betalen - welkom.
 
En nu hoor ik u vragen:
waarom er in Waterland wél en in EdamVolendam geen windmolens staan ?
Wilt u het akelige - het a-scoiale of het verdrietige antwoord op deze vraag ?
 
We lopen hier in EdamVolendam - ook op dit punt -  50 jaar achter. Bang voor de toekomst.
En daar zijn 'we' nog trots op ook. De politiek hier in dit stukje - wij-horen-niet-bij-de-rest-van-de-wereld - wordt gedomineerd door maatschappelijke en intellectueel/technische dinosauriërs. 
 
De nieuwe coalitie heeft expliciet vastgelegd 'dat er geen windmolens komen'. Onze lokale bestuurderen (net van de week voor 6 jaar benoemd) begeven zich per diligence naar de 'raetsvergaederinge' - schrijven nog met ganzeveer en bij kaarslicht hun dictaten
en geloven dat de wereld plat is. Nee: dat weten ze eigenlijk wel zéker.
 
Naar Waterland verhuizen is soms wel een droom maar geen optie.
Daarom teken ik de petitie. U ook ?
 
windmolens markenIn Waterland - aan het begin van de dijk naar Marken - staan nu
twee windmolens.

Een ideale plek, aan de rand van het Markermeer, ver van iedere bebouwing.

Deze molens zijn eigendom van een groep Waterlandse burgers die zich hebben verenigd in de Coöperatie Windenergie Waterland (CWW).

Ze produceren groene stroom
voor meer dan 3000 huishoudens.
 
De winst wordt gebruikt om maatschappelijke organisaties in de regio te sponsoren en om via de Stichting Duurzaam Waterland (SDW) gebruik en bewustzijn van duurzame energie te stimuleren (o.m. subsidiering van projecten met zonnepanelen en isolatie van woningen). In 2014 betrof dit in totaal € 200.000.

Maar er is méér nodig.
De klimaatconferentie in Parijs van december 2015 heeft duidelijk gemaakt dat we haast moeten maken met de overgang naar duurzame energie. Met vijf windmolens (vergelijkbaar met 120.000 zonnepanelen) zou de totale elektriciteitsbehoefte van alle Waterlandse huishoudens
gedekt kunnen worden met groene stroom!!

Veel burgers kiezen al voor zonnepanelen. Maar windmolens zijn veel effectiever en daarom willen CWW, SDW en burgers van Waterland de mogelijkheid hebben om windmolens bij te bouwen.

De gemeente Waterland staat positief tegenover een extra windmolen bij de Nes.
De Provincie voert echter een ontmoedigend beleid ten aanzien van windmolens en dat maakt dergelijke uitbreidingsplannen vrijwel onmogelijk.

Wij vinden dit onbegrijpelijk en doen een dringend beroep op de provincie Noord-Holland
om toestemming te geven voor uitbreiding van het aantal windmolens bij de Nes!
Wilt u ook uw bijdrage leveren aan een duurzamer Waterland, onderteken dan deze petitie!

Johan Horjus, Hans Mars, Willem de Vries.http://www.cwwaterland.nl