zaterdag 22 december 2012

Het Verongelijkte CollegePeter Louter
Bron: De NIVO 19 December 2012

Het verongelijkte college van burgemeester en wethouders

Tsjonge, dat college van burgemeester en wethouders heeft vorige week in de Nivo wel even uitgepakt. In vier kolommen breed en gelardeerd met een groot aantal situatiefoto’s, rijgen ze de 52 winkeliers rond het Europaplein aan het spit.

Ik zal het even voor u samenvatten: “Kijk eens wat we als college allemaal hebben gedaan om die lui tegemoet te komen en nog is het niet genoeg. Dat stelletje gaat nog actie voeren ook en als het tegen zit pakken ze u ook nog eens via de rechter in Haarlem die prachtige geweldige door ons gerealiseerde markt op het Europaplein af.”

Geweldig gedaan college. Ik was bijna tot tranen toe geroerd bij het lezen hoe de goede gaven die u over de oude kom uitstrooit niet op prijs worden gesteld door een aantal rupsjes-nooit-genoeg. Die hebt u weer eens flink op hun nummer gezet. Communiceren, daar gaat het om en daarmee heeft u toch echt wel laten zien dat u niet alles pikt van ondankbare burgers. U hebt ze toch maar mooi laten weten dat onze bevolking als het om winkelen gaat, graag naar de Stient, het Eggertcentrum, Amsterdam Noord, Hoorn, Amstelveen etc. bezoekt. Dat zal ze wel een toontje lager laten zingen.
Die rekensommen (5+4+11=30 bijvoorbeeld) over parkeerplaatsen vond ik geweldig overtuigend. Nooit geweten dat er uit de Oude Kom nog zo veel parkeerplaatsen konden worden gewrongen. Harde getallen doen het ook beter dat het ouderwetse vingerspitsengevoel. Ik ben om.

Het is mij inmiddels ook een raadsel waarom ze de ingang van de Havenhof richting Europaplein hebben gebouwd. Dat moet een historische vergissing zijn geweest. Ik snap ook niet meer waarom er ooit op het AMVO-terrein zo veel parkeerplaatsen voor bussen zijn gemaakt. Wie heeft dat toch ooit bedacht? Natuurlijk, er was een goed afgestemd weefsel van parkeren en winkelen voor bewoners en toeristen waarmee we konden leven, maar, zoals u zegt, na al die vreselijke ongelukken daar, waarvoor politie en ambulances dag in dag uit moesten aanrukken, kon het gewoon niet meer.

En zeker, het lege Europaplein is een prachtig en monumentaal gat geworden dat zeker kan wedijveren met het gat in het beeld van Zadkine in Rotterdam. Het is een rustplaats geworden in ons drukke bestaan. Een stilte-monument voor onze jacht naar meer en altijd maar meer. Een geniaal gat dat existentiële vragen stelt die ons spiritueel kunnen beroeren. Het is nu een luisterrijk plein dat eerder gevuld was met de symbolen van status en gemak. De leegte stelt vragen die ons tot nadenken kunnen stemmen. Het is een meesterzet geweest en dan nog zo maar uit het niets getoverd.

En dan die tomeloze daaddracht waarmee het is gerealiseerd. Had ik het allemaal maar eerder begrepen. Dan zou ik ook eerder hebben begrepen waarom u niet kon wachten op de visie nota ‘Europaplein’ die u nog steeds moet schrijven. Weg met al die bureaucratie en notabeleid en natuurlijk heeft de gemeenteraad terecht ingestemd met een plein dat al was aangelegd voordat ze er mee hadden kunnen instemmen. Ook zij waren zo onder de indruk dat ze u dat kleine foutje  terecht hebben vergeven.

Ik ben er stil van geworden. Zoals u communiceert, pleinen aanlegt, de gemeenteraad passeert en die zeurende ondernemers te kijk hebt gezet. Bij hen is het ook stil geworden.

Maar ja, een ondernemer verzet de bakens als het tij verloopt. Ik stel voor dat u ze een beetje, echt niet meer dan een beetje, tegemoet komt. Nee, natuurlijk niet met nog meer van die achterlijke parkeerplaatsen. Ik zie dat wat u voor hen moet doen meer als opvoeden. Leer ze begrijpen dat er een nieuwe tijd is aangebroken en dat ze zich moeten aanpassen of wegwezen. Leer de bakker hoe hij van zijn winkel een pizzatent maakt, de slager hoe hij met een stel knullen op scooters de hele regio kan bedienen met bezorghappen, leer de kledingwinkelier hoe die na de uitverkoop zijn winkel kan vullen met souvenirs en de parfumerie hoe ze de tent kunnen ombouwen tot een hippe bar met terras. U zou ze allemaal een cursus ‘hoe verbouw ik de zaak ten behoeve van de vangst van een toeristenknaak’, kunnen aanbieden.

Wij zitten al lang niet meer te wachten op die ouderwetse lui, want we weten al lang waar Abraham de mosterd haalt. Dat had u ons echt niet hoeven te vertellen. We kennen de weg naar de Stient, het Eggert en de Koemarkt, Amsterdam-Noord, Hoorn, Alkmaar en Amstelveen. Daar kom je trouwens ook van die leuke dagtoeristen uit Volendam tegen. En als we het IJsselmeer willen zien gaan we gewoon naar Warder, daar hebben ze ook een Dijk.

Peter Louter