dinsdag 22 oktober 2019

Dirk Groot Nummer 1 In Duurzame 100


Bron: Duurzame 100 Trouw 10 oktober 2019

Invloedrijke zwerfafvalraper Dirk Groot nummer 1 in Duurzame 100

Duurzame 100-winnaar Dirk Groot, alias de Zwerfinator. Beeld Patrick Post

Zwerfafvalraper Dirk Groot is de nieuwe nummer 1 in de Trouw Duurzame 100.
 
Daarmee is Groot, alias de Zwerfinator, winnaar van de ‘top van onderop’, de lijst van de belangrijkste groene en duurzame burgerinitiatieven in Nederland.
 
Het is de eerste keer dat Trouw een ‘top van onderop’ publiceert in plaats van een lijst van vooral mensen die aan de knoppen zitten.
Groot maakt indruk op de jury met zijn haast wetenschappelijke analyse van de rotzooi die op straat ligt. Sinds 2014 legt Groot alles wat hij vindt vast in een app. Hij maakt rapporten en landkaarten van de stromen afval zoals blikjes, flesjes, frietbakjes en bestookt daar bedrijven en overheden mee.
 
De inspanningen van de Zwerfinator hebben invloed op beleid, zo constateert de onafhankelijke jury. Inmiddels is mede door de inspanningen van Groot duidelijk dat...........
 
 
 

Hoe Zwerfinator Dirk Groot en Peukenmeisje Bernadette Hakken zwerfafval te lijf gaan

Dirk Groot (de zwerfinator) en Bernadette Hakken (het Peukenmeisje). Beeld Patrick Post

Peuken, flesjes, blikjes, Dirk Groot – de Zwerfinator – en Bernadette Hakken – het Peukenmeisje – rapen ze op, al helpt dat weinig. Voorkomen van zwerfafval is hun eigenlijke doel. Op pad met de nummer 1 en nummer 60 van de Duurzame 100.
Twee gepassioneerde afvalrapers, Bernadette Hakken uit Ellecom en Dirk Groot uit Purmerend, ontmoeten elkaar in Ede op een zonnige nazomerdag. Op het terras voor de Hema is de klik er meteen: hier zitten twee gelijkgestemden. Bernadette staat op 60 in De Duurzame 100. Dirk, twee jaar geleden nog trots op plek 98, staat dit jaar in de vernieuwde opzet helemaal bovenaan.
Het uitstapje in Ede is op 20 september, ze weten al dat ze in De Duurzame 100 van 2019 staan, maar nog niet op welke plaats. Samen gaan ze een ochtend afvalrapen.
Hakken heeft een tangetje bij zich en een flinke plastic bak, die al voor meer dan de helft vol zit met sigarettenpeuken. Haar standaard uitrusting. Groot draagt een lange grijper en een opvouwbare wasmand, zíjn vaste hulpmiddelen. In de paar honderd meter tussen de parkeerplaats en de Hema, scoort hij..............lees verder op: Trouw Hoe Zwerfinator en Peukenmeisje Zwerfafval Te Lijf Gaan