donderdag 24 maart 2016

Landelijke Opschoondag EdamVolendam 19 Maart 2016

Zwerfvuil-actie Groot Succes!

Afgelopen zaterdag was het om 10.00 uur verzamelen bij zwembad ' De Waterdam' voor
de zwerfvuil-opruim-
actie.

Met 12 man en vrouw gingen we met vuilniszakken, grijpers, emmers en een kar
langs de fietspaden en sloten, om vervolgens anderhalf uur later terug te keren met volle
zakken en emmers met zwerfvuil.


Al lopend verbaasden wij ons elke keer weer hoeveel zwerfvuil er in de berm, struiken, en
vooral de sloten ligt. Van pallets tot jassen, blikjes, plastic, tennisballen, flessen etc.
En dat ligt er dus al maanden of jaren!We hopen dat wij door deze actie

mensen laat beseffen dat er nog veel werk te doen is en ook dat de gemeente zich meer in gaat zetten voor een schonere leefomgeving.

Info: elina60@live.nl en evlasbloem@ziggo.nlklik op een afbeelding voor een vergrotingUPDATE:
Het was inderdaad top !

Wel genant dat we 10 vuilniszakken raapten (inclusief een jas uit de sloot met een rivierkreeft in de ene zak en een voorntje in de capuchon) in zo’n korte tijd. Op een gebied van nog geen vierkante kilometer (rond de Waterdam en een stukje van wijken daaromheen).

We hebben hard gewerkt maar 99,9% is blijven liggen.
Het is een smerige boel in onze openbare ruimte.

Wij deden het met geleend en zelfbetaald gereedschap en materiaal(grijpers/schepnetten/handschoenen/vuilniszakken/koffie&thee&appeltaart).
Gereedschap geleend van de gemeente Purmerend en Waterland en financieel ondersteund door de sponsor van EdamVolendamSchoon. Is dat - qua inbreng van de gemeente EdamVolendam -
genant of niet ?

We krijgen als gemeente EdamVolendam 35.000 euro per jaar extra om zwerfvuil te voorkomen
en op te ruimen. Maar als je naar het stadskantoor gaat en om medewerking en om een vuilgrijptangetje vraagt is het antwoord 0,0.

Waar blijft dat geld ? Waar blijft die ondersteuning van schoonmaak-vrijwilligers ?
Wat is dat voor penny-wise-pund-foolisch-mentaliteit ?

De mensen in het lokaal bestuur die nu schaamroodkakend bedenken dat ze hier hun taak/verantwoordelijkheid laten liggen (en dan heb ik het over de leiding – niet over de man/vrouw in het werkveld) kunnen ook niet zeggen dat ze niet wisten dat deze actie plaatsvond of niet weten dat er op het punt van schoon&heel&veilig&netjes nog een heleboel achterstallig en toekomstig werk is.

En dat is het leuke van zo’n groep enthousiastelingen op zaterdagmorgen:
niet lullen maar poetsen – puur gezelli en met meer verstand van zwerfvuil en ideeën over de voorkoming ervan dan welke gemeentelijke/politieke bobo dan ook.

Ach. Waren we hier maar zo modern en visionair en positief als onze buurgemeenten.


UPDATE:
Al 10 jaar geleden werd ik voor de eerst keer (het is daarna vaker gebeurd) benaderd door een onderwijzer die met zijn cluppie elke vrijdag na schooltijd een half uurtje wilde schoonmaken en opruimen in de omgeving van zijn schooltje. Om het schoonmaken maar ook om het opvoedende aspect. Hij was flabbergasted en daarna nogal boos&verdrietig dat hij op het stadskantoor met zijn vraag werd uitgelachen en weggehoond.

 Afgelopen week gebeurde het weer toen een van de organisatoren van de schoonmaak-actie van afgelopen zaterdag ging vragen op het stadskantoor maar hetzelfde overkwam.
Niets bijgeleerd in 10 jaar.

We hebben spullen geleend van onze collega’s uit Purmerend en Waterland. Sta je wel ff een béétje voor Jan-Met-De-Korte-Achternaam en een heleboel plaatsvervangende schaamte.

Het zou mooi zijn als scholen en (sport-)verenigingen of instellingen als museua of CBW veel beter gefaciliteerd zouden worden met spullen/geld/aandacht als ze bewust en actief met hun omgeving willen bezig zijn.

Nu vragen mensen het wel aan de gemeente maar krijgen niks. Ja: bozigheid ! (die overigens van steeds dezelfde bij EdVo werkende persoon/personen afkomt) Dan komen ze bij EVS uit. Maar dat kan dus ook weinig meer doen dan de zelfbetaalde vuilgrijptangen uitlenen – een handje meehelpen – een lesje geven op scholen en troostende woorden spreken.
Tja – dan laten goedbedoelende burgers de-boel-de-boel.

Als voorbeeld De Waterdam – De Tennisclub – PX en De Singel of het DBC of de Triade. Basisscholen. Maar ook het Volendams en Edams musuem of de diverse winkelcentra vallen eronder. Er zijn gerust wel mensen die actief en positief willen zijn maar als ze zich als Gekke Gerritje voelen weggezet het bijltje (in dit geval de bezem of vuilgrijptang) er weer bij neergooien. Geef ze ongelijk.

Er is een soort wettelijke verplichting voor beheerders en eigenaren om in de onmiddellijke omgeving (ik meen 50 meter) van hun bedrijf/winkel/instelling schoon te maken. Sommigen doen dat. Anderen niet. Controle 0. Motivatie 0. De stelling (is dat een vooroordeel of een feit ?) is vaak dat mensen hun troep van eigen erf op andermans/openbaar erf vegen.

Een positieve (of als het niet anders kan een negatieve) motivatie vanuit het lokaal bestuur zou al enorm bij helpen. Een lokale partij die het oppikt – een wethouder die enthousiasme uitstraalt – een gemeenteraad die niet elkaar maar de viezigheid in de openbare ruimte te lijf gaat.

In dit verband zijn de skreeuwende artikelen van LK en VD80 van vóór de verkiezingen (daarna niets meer van gehoord) illustratief.  Rellen over vuilniszakken die opengepikt worden door beesten en dat dat toch echt niet het probleem van de gemeente maar van de burger is en over de afvalbakken op de Dijk wat toch echt het probleem van de ondernemers en de toeristen was maar vooral niet dat van de gemeente.

Gelukkig hebben we de foto’s nog en kan ik u die artikelen op aanvraag nog leveren. http://evodammer.blogspot.nl/search?q=afvalbakken+dijk

Ook EdamVolendamSchoon heeft op dit thema hele goede ideeën. Een masterplan zelfs.
Maar het is hier een mentaliteits-kwestie (het vooroordeel dat we hier (lees: Volendam/de Volendammer) zo schoon en proper zouden zijn blijven rondzeuren zodat iedereen ook denkt
dat het ook zo is) en een centenkwestie. In dit geval is alle waar naar zijn geld.
Geestelijke en fysiek armoe dus.

Daarom hebben we ook vragen gesteld aan de rekenkamercommissie om eens uit te zoeken wat er al jarenlang met de € 30.000 / € 35.000 subsidie per jaar (totaal +/- € 150.000,- ) gebeurt die we wel krijgen. Bedoeld om extra inspanningen te doen ter voorkoming en opruimen van zwerfafval maar hier blijkbaar niet aan wordt uitgeven. Waaraan dan wel ?

UPDATE: (2016 03 23)
Ons verzoek aan de rekenkamercommissie om uit te zoeken hoe dat nou zit met dat subsidie-geld voor de bestrijding van zwervuil is afgewezen. De reden: ze hebben belangrijker zaken aan het hoofd.

UPDATE:
Leerlingen van de J.F. Kennedyschool zijn ook actief aan het schoonmaken geweest. Top !
Lees hiervoor De NiVo van deze week.

NiVo 2016 03 23 Schoonmaak-actie J.F. Kennedyschool

Ziet u dat op de foto's ? Met hun blote handen ?! Met zelfmeegebrachte afvalzakjes ?!
Had EdVo hier niet een uitstekende kans gehad om vuilgrijptangen - afvalzakken en handschoenen
te geven ? Zo'n leuke tang en stoere werkhandschoenen zijn veel interessanter (en schoner en minder gevaarlijk) voor die kinderen.


Een professionele vuilgrijptang
kost ongeveer € 20,-

Er zijn ook hele goedkope modelletjes
(Action € 1,59 / Blokker € 5,-)

Maar zelfs dat kan er hier in
ons kniertige EdamVolendam
blijkbaar niet vanaf.