vrijdag 25 maart 2016

Ballonnen-Verbod


Ik kreeg vorige week een mail van een Hoorn-Schoon-collega.
Hij was verheugd te kunnen melden dat ook 'zijn' gemeente Hoorn heeft besloten
tot een verbod op het oplaten van ballonnen.

quote: Wij willen een verbod op het oplaten van ballonnen. Het is niet langer houdbaar dat met gas (!) gevulde ballonnen en lintjes na hun oplating overal terecht komen om vervolgens in zwerfafval te veranderen. De ballonnen eindigen vaak op in het groen of in het water, waar ze een gevaar vormen voor dieren en het milieu vervuilen.

Een aantal gemeenten heeft initiatieven genomen om binnen de bestaande wettelijke mogelijkheden het ballonnenbeleid aan te scherpen. Tot nu toe gaat het om ontmoedigingsbeleid. Voor het massaal oplaten van ballonnen moet vergunning verleend worden (evenementenvergunning) en daarbij kan de gemeente wijzen op de nadelen van ballonnen en de voordelen van alternatieven.


Straks vieren we
hier in EdamVolendam
weer Koningsdag.

Dat begint
met ballonnen oplaten
(Club 48).


Misschien kunnen de organisatoren van dit feest een momentje nemen om te overwegen
dit ballonnen-oplaten achterwege te laten en te vervangen door iets dat wél past bij 'feest'. 


Ballonnen oplaten
is  echter - niet alleen op Koningsdag
maar altijd&overal -
allang
geen 'feestelijke'  bezigheid meer.

Het is achterhaalde ouderwetsche gekkigheid.
Schadelijk voor mens&dier.
Een slecht voorbeeld voor de jeugd.Het wachten is op het moment dat ook EdamVolendam zich aansluit bij de vele gemeenten in Nederland die al initiatieven hebben ontplooid of al maatregelen hebben genomen
om dit uit-de-tijdse-verschijnsel tot de historie te verwijzen.


Dit - premature - ballonnetje
lag vandaag al
in de Claes Teenxstraat.

Een voorbode ?
Op deze website vindt u veel info over het fenomeen - het verbod - de gemeenten die meedoen.
http://www.dieballongaatnietop.nl/gemeentelijke-aanpak

Op deze site een blog met heel veel foto's van opgelaten (en weer neergedaalde) ballonnen
in de gemeente EdamVolendam.
http://evodammer.blogspot.nl/2013/04/feestelijk-afval.html
info over Beemster en Hoorn:

Beemster komt met ballonnenverbod

Archief-foto
Ballonnen gaan de lucht in bij de start van de Beemster Feestweek.

MIDDENBEEMSTER - Burgemeester Joyce van Beek van Beemster gaat het oplaten van feestballonnen bij evenementen in haar gemeente verbieden. Dit vanwege de belastbaarheid van het milieu, aldus Van Beek.
Door Jacco van Oostveenj.van.oostveen@hollandmediacombinatie.nl - 19-2-2016, 14:11
(Update 19-2-2016, 14:11)


Het oplaatverbod geldt niet alleen tijdens de jaarlijkse feestweek, maar bij alle evenementen in de gemeente Beemster.  De feestweek wordt traditiegetrouw geopend met het oplaten van ballonnen. ,,De laatste keer waren daar, met name via social media, veel kritische geluiden over’’, zegt gemeentewoordvoerder Floris Roos. ,,Maar de hoofdreden is dat wij het als gemeente zelf ook niet verantwoord achten om ballonnen op te laten, puur vanuit milieuoverwegingen. Ballonnen breken niet af en dat is slecht voor het milieu. Dat geldt overigens ook voor de touwtjes die aan ballonnen vast zitten en waar dieren in verstrikt kunnen raken.’’


Ballonnenverbod evenementen in Hoorn

10-3-2016
Tijdens evenementen in Hoorn mogen geen ballonnen meer opgelaten worden.
Dat besloot de Hoornse raad op dinsdag 8 maart 2016. Ook besloot de gemeenteraad het oplaten van wensballonnen te verbieden.
Hoorn Lokaal diende de motie over het oplaatverbod voor ballonnen samen met de fracties van GroenLinks, D66, CDA, PvdA en Hoorns Belang in. Volgens deze partijen veroorzaken ballonnen in de natuur dierenleed en vervuiling. Daarbij kunnen wensballonnen ook brand veroorzaken.

Aanvankelijk stelden de indieners van de motie voor om ook een verbod op het uitdelen van ballonnen tijdens evenementen in te stellen. Dit onderdeel ging een meerderheid van de raad echter te ver. Uiteindelijk stemde de fracties van Hoorn Lokaal, GroenLinks, D66, CDA, PvdA, SP, Hoorns Belang, de Hoornse Seniorenpartij, HOP, Jong & Oud voor Hoorn voor de motie  waarin zij het college verzoeken om  het oplaten van ballonnen tijdens evenementen en het oplaten van wensballonnen te verbieden.

De moties werd aangenomen met tegenstemmen van de fracties VVD, VOCHoorn en Fractie Tonnaer. Wanneer het verbod precies ingaat is op dit moment nog niet bekend. Zodra duidelijk is wanneer de Algemeen Plaatselijke Verordening wordt gewijzigd en het verbod ingaat, maakt de gemeente Hoorn dit bekend.