donderdag 9 april 2015

Opvoeden In Afval

In de - onvolprezen - NiVo van deze week een artikel dat evodammer boeit.

Het onderwerp is de klacht van een burger - via de krant - aan de gemeente.
Dat is sowieso hier in EdamVolendam schering en inslag: via de media met de gemeente communiceren. (evodammer heeft er - noodgedwongen - ook een handje van)

De conclusie uit dit gegeven moet zijn dat burgers blijkbaar niet het gevoel hebben dat ze
direct en constructief met de jongens&meisjes op het stadskantoor kunnen communiceren en het daarom maar via de krant doen. Blijkbaar is het niet de burger maar de gemeente die de vorm en de inhoud van de communicatie en dienstverlening bepaalt. En blijkbaar haakt de burger dan af. En zoekt vervolgens zijn/haar uitlaatklep bij de krant. Een lokale overheid moet zich afvragen wat ze fout doet en 'open' staan voor alle signalen van burgers.


Er blijkt 'geregeld' rommel naast de afvalbak te liggen. Een constatering die ik - ingeval vele andere afvalbakken en containers - kan bevestigen. Dan ga je toch nadenken. Hoezo 'geregeld' ?! Het komt dus vaak/vaker voor. Stelt niemand de vraag hoe het komt ? Is het een organisatiefout ? Is het de omgeving ? Is het één aso in een verder keurig buurtje ? Grote maatschappelijke verloedering ?

De conclusie uit dit gegeven moet zijn dat er blijkbaar iets niet goed geregeld is. Het afdoen met de daders de schuld geven lucht misschien voor even op maar helpt niet. De gelegenheid maakt ook in dit geval ook de dief.

'Wat omwonenden betreft mag de gemeente best wat meer langsrijden met de afvalwagen
om de rommel weg te halen'. 

Ik denk dan (maar ik heb er niet zoveel verstand van)
dat het dan alleen maar makkelijker en aantrekkelijker wordt om je zooi op straat te flikkeren. De daders worden beloond. Het wordt toch wel opgeruimd. Het is dan het probleem van de gemeente die (op kosten van de belastingbetaler) handen tekort komt. En zo ook nog eens achter de feiten aan blijft lopen. Vergelijkbaar met de opvoeder die probeert de puber een kamer op te laten ruimen - de schoenen uit te laten doen - of de kleren in de wasmand te krijgen door het dan uit puber-ouderende-wanhoop dan maar zelf te doen.

De conclusie uit dit gegeven moet zijn dat een gemeente omwonenden/burgers wel moet steunen en bij het eerste telefoontje of klacht actief optreedt. Verder zou je op een aantal hot-spots camera's op kunnen hangen. Ook een buurtonderzoek doet wonderen. Al vind je de aso niet - het maakt dader en slachtoffer bewust van het probleem. Aandacht voor het verschijnsel en een meneer-in-uniform aan de deur zet aan het denken of geeft het gevoel dat er in ieder geval iets ondernomen wordt.

Verder kunnen omwonenden zelf ook actief worden in zo'n probleem i.p.v. alleen maar naar 'de gemeente'  te wijzen. Mijn suggestie zou zijn dat bewoners ook meedoen door zelf&samen de omgeving schoon-heel&veilig te maken en te houden.  Vuil trekt vuil aan.
Eenmaal schoon blijft schoon.

Er is - buiten het reguliere budget - al 3 jaar lang € 30.000,- per jaar aan subsidie van NederlandSchoon om juist dit soort zaken op te pakken en op te lossen. Om de burger te informeren en te her-opvoeden of te steunen en te faciliteren. Van die € 90.000,- is nog geen cent uitgegeven. Het volledige bedrag zit ergens in een potje dat niemand kan vinden.  (je gaat er haast erge dingen van denken).


En tenslotte (ik kan het niet laten)
dat 'Mooi Volendam' valt reuze mee.

Op verzoek hou ik rondleidingen
door de kom Volendam langs de vele plekken
waar het begrip 'mooi' zichzelf relativeert
en het vooroordeel dat 'Volendammers'
zo netjes&proper zouden zijn
zichzelf ernstig tegenspreekt.

Van dat zijn ook mensen die in Volendam wonen
net gewone mensen.

Het regelmatig lezen van het blog 'evodammer'
kan in dezen ook heel verhelderend werken.



edamvolendamschoon@telfort.nl




http://evodammer.blogspot.nl/search?q=afvalbakken

http://evodammer.blogspot.nl/search?q=container