zaterdag 10 januari 2015

Is Vuurwerk Echt Nog Van Deze Tijd ?

Ook deze jaarwisseling was het weer 'feest'. Het woord 'feest' staat hier niet voor niets tussen aanhalingstekens want je kunt heel wat vragen stellen bij de manier waarop we tegenwoordig Oud&Nieuw vieren.

Is Al Die Rotzooi Wel Zo Feestelijk ?

 Ik denk bij feest aan 'leuk'- 'gezellig' - 'goed georganiseerd' - 'rekening houden met de buren' - 'geen gewonden en schade' en vooral: 'na afloop opruimen'. Noem mij een zeurkous maar het 'feestelijke' aan al het vuurwerk waarop wij weer ongevraagd onthaald werden ontgaat mij. (en onze poes overigens ook). Vooral de volgende dag. Op 1 januari zag ik veel mensen buiten. Vegend - rapend - vuilniszak-na-vuilniszak vullend. Chapeau ! Helemaal top ! Maar ook zag ik heel veel mensen niet en wel hun zooi die overal bleef liggen.

klik op een afbeelding voor een vergroting
Opruimen: Mission Impossible
Helaas is het een feit dat hoe hard we ook proberen het vuurwerkafval weer weg te krijgen nauwelijks 50% op te ruimen is. De rest - vooral al die vele miljoenen kleine restjes - komt in de lucht als luchtvervuiling - in het water - in het groen en de bodem. Ik kan u uit ervaring vertellen dat we vuurwerkresten tot ver in september vinden als zwerfvuil.

Uiteindelijk komt een restdeel van 5 tot 10% in de voedselketen wat betekent dat we enig moment onze eigen rotzooi aan het opeten zijn. Heel erg feestelijk allemaal dus ?!

Vuurwerkbeperking En Alternatieven
Ik pleit voor een vuurwerkbeperking. In ieder geval de verkoop hier in de gemeente afschaffen. De prijzen verdubbelen of zelfs verdriedubbelen om van de extra belastinggelden de schoonmaak en de schade te betalen. Het instellen van vuurwerkvrije zones of plekken aanwijzen waar vuurwerk mag worden afgestoken is ook een optie. De gemeente EdamVolendam is elk jaar weer heel veel geld kwijt aan het schoonmaken en het herstellen van de schade. Is dat wat we willen ? Zouden we dat niet beter en leuker uit kunnen geven aan een of twee grote eindejaarsfeesten inclusief grote vuurwerkshow ?

Schoonmaakgereedschap Gratis Ter Beschikking Stellen
Een ander voorstel is dat onze gemeente aankomend Oud&Nieuw bezems - stoffer&blikken - vuilgrijpers - vuilniszakken en werkhandschoenen gratis ter beschikking stelt aan mensen die daarmee hun straatje willen schoonmaken. In vuurwerktijden maar misschien ook wel in de rest van het jaar.

Het geld daarvoor is er. Er is een budget van nu 90.000 euro waar nog niets van gebruikt is. Daar kunnen we gemakkelijk een klein deel van gebruiken om gereedschap weg te geven (lees: te investeren in onze leefomgeving) om onze vuurwerkzooi mee op te ruimen.
Dat zou een mooie boodschap richting onze inwoners zijn.

Het Goede Moment ?
Is dit het goede moment om deze voorstellen in de gemeenteraad te bespreken ?
Tja.......er is eigenlijk nooit een goed moment. Nu hebben we er even geen zin in -
van de zomer willen we er niet over nadenken en op het einde van het jaar is het te laat.

klik op een afbeelding voor een vergroting


Rol Van De Lokale Politiek
Toch zou het mooi zijn
als een of meer politieke partijen
qua verkiezingsprogramma
hier helderheid over willen geven
en initiatieven in willen ontplooien.

Gezien de reacties van de afgelopen week: medestanders genoeg.

 


Bent u ook een medestander van zulkse plannen of heeft u andere of betere ideeën ?
Bel 0299 - 36 19 20 of mail naar edamvolendamschoon@telfort.nl