zaterdag 4 januari 2020

Vuurwerk Manifest.nl


Op zaterdag 4 januari hebben ca. 15 deelnemers in samenwerking met Bulderend Volendam in twee uur vele 100-en kilo's vuurwerkafval verzameld uit bermen en parken. 
En dat is nog maar een fractie van wat er overal nog ligt!
De Stille Rapers zullen zeker nog maanden lang overal vuurwerk met plastic vinden en zij hopen dat iedereen wil meehelpen Edam-Volendam weer schoon te krijgen. Kijk eens goed rond in uw eigen buurt en steun deze actie!


Bericht aan het gemeentebestuur en de gemeenteraad
van EdamVolendam:

Beste bestuurlijk mogelijk verantwoordelijken,

Het "feest"  is voorbij, de "traditie" geeerd en het milieu is grondig verkracht. Wij hebben bewijs van deze schandalige aanval op moeder Aarde.
In 2 uur tijd hebben wij met een kleine groep mensen meer dan  600 kilo vuurwerkafval verzameld. Let op: het grootste deel van in het vuurwerk aanwezige plastic zullen wij nooit meer kunnen opruimen stomweg omdat het gefragmenteerd tussen het gras en in de prut ligt en in......onze mooie sloten , grachten en meren.
Nogmaals: dit is een milieuramp van megaformaat.  Hier moet iets aan gedaan!!!
Laat  Gemeente Edam-Volendam nou eens de moedigste gemeente van Nederland worden. Verbied vuurwerk.

Wij zouden het bijzonder op prijs stellen wanneer we het afval kunnen aanbieden op de werf in het bijzijn van de verantwoordelijke wethouder en de burgermeester.

Namens de stille rapers van Bulderend Volendam  bedankt voor uw aandacht.


Groet  Kees Veerman


video van de actie
https://www.facebook.com/case.firrman/videos/2420848098024867

Vuurwerkmanifest


Vuurwerkmanifest

Een te groot aantal mensen loopt letsel door vuurwerk op, tot aan amputaties van vingers, complete handen en blindheid toe. Wij zien in onze praktijk de persoonlijke en maatschappelijke ellende, veroorzaakt door consumentenvuurwerk. En wat te denken van angstige dieren? Katten, vogels en (hulp)honden hebben veel last van vuurwerkstress.

Bovendien ontstaat door consumentenvuurwerk heel veel materiƫle schade a
an de persoonlijke en publieke ruimte en gebouwen. In 2016 was dat zelfs 11 miljoen euro.

De verhouding is zoek tussen de huidige manier van Oud & Nieuw vieren
met consumentenvuurwerk en de vele ongelukken die er het gevolg van zijn.

Daarom vinden wij dat vuurwerk uitsluitend in handen moet zijn van professionals. Met grote professionele vuurwerkshows kan iedereen genieten van vuurwerk, op een veilige manier.

Wij pleiten ervoor dat uiterlijk 2020 er een verbod op consumentenvuurwerk komt.

Op dit moment hebben 1.800 organisaties en 84.000 particulieren het manifest ondertekend (week 50 - 2019). Steunt u ons initiatief ook? Meld u dan aan via dit formulier!

petitie over vuurwerk!