zaterdag 19 mei 2018

Slimme Of Sluwe Meter ?

Wees Slim: Weiger Die 'Slimme'(Sluwe) Meter
 
In de aankomende tijd zult u benaderd worden met de vraag of u al een 'slimme meter' heeft die uw elektriciteitsgebruik bijhoudt. Als u het woord 'slim' denkt u natuurlijk: "Moe-'k-ook-hè". Wij denken dat u veel beter af bent zónder dit ding. Het is geen 'slimme' meter. Het is een 'sluwe' meter die u problemen gaat geven.
 
De Slimme Meter Is Niet Verplicht.
De meneer of mevrouw aan de deur of aan de telefoon zal het in alle toonaarden ontkennen maar u hoeft helemaal geen andere meter te nemen. Dat is bij wet vastgelegd. Toch willen ze graag dat u hen binnenlaat om in uw meterkast te gaan rommelen. Er is geld te verdienen aan al die nieuwe meters. Geld dat u en ik dus moeten gaan betalen. Daarom worden er gouden bergen beloofd of anderzijds gedreigd met afsluiten - boete - kosten - rechtszaak. Niets van waar. Laat u niet intimideren! Want, vaak zijn de 'argumenten' de grootst mogelijke onzin.
U bent nergens toe verplicht. Bijvoorbeeld over de verplichting dat u bij weigering naderhand moet betalen als u toch een andere meter wilt of nodig hebt. Niet waar. Uw netwerkbeheerder is verplicht u hoe-dan-ook een meter te leveren. Ook het argument dat uw bestaande meter zou zijn 'afgekeurd' is meestal niet waar. Trap er niet in. Zoek bij twijfel hierover info en hulp bij gerenommeerde instanties als De Consumentenbond of andere organisaties die het wél goed met u voorhebben. Zie ook de uitzendingen van ‘Radar’ en ‘Kassa’ die hier veelvuldig over hebben bericht. Goed voorbeeld zijn de uitzendingen over de ondeugdelijke nieuwe gasmeters die u vaak tegelijkertijd met uw nieuwe elektriciteitsmeter krijgt.
 
Wie Verdient Eraan?
Uw netwerkbeheerder en het bedrijf dat alle voorzieningen regelt hebben het verkopen van slimme meters uitbesteed aan andere bedrijven. Die worden per aangesloten meter betaald. Zij verdienen er hun geld mee. Hoe meer ze er verkopen hoe beter. Het boeit ze echt niet of u er nadelen van ondervindt of rottigheid mee krijgt. 't Zal ze een (uw) zorg zijn.
 
Voor eigenaren van zonnepanelen is de 'slimme'meter zeker een drama. Hij kan uitlezen wat u verbruikt en wat u opwekt. Voor de gebruikte stroom krijgt u een rekening van rond de 23 cent per kwh. Voor de opgeleverde stroom krijgt u nauwelijks iets terug namelijk hooguit 7 cent per kwh. De ouderwetse draaischijfmeter is daarom voor zonnepanelen-bezitters de aankomende 10 jaar de beste oplossing. Daarmee blijft u zelfstandig en onafhankelijk consument én energie-leverancier. Laat u niet bang maken. Laat  ze niet binnen. 
       
Als u wel al een digitale meter heeft of nodig gaat hebben kunt u ook kiezen voor de 'domme' variant'. Die is niet op internet aangesloten. Hoewel: of die net zo betrouwbaar is als de beproefde ferraris-meter (met draaiende schijf) is nog maar zeer de vraag. En u moet zelf regelmatig controleren of u niet stiekem tóch bent aangesloten op de alles-van-u-willen-wetende computers van uw energieleverancier.
 
Tip: wat u ook communiceert met uw energieleverancier of aanverwante bedrijven: doe niets mondeling. Communiceer uitsluitend schriftelijk. Laat al uw communicatie bevestigen. Voorkom dat u gaat behoren bij die mensen die er zijn ‘ingestonken' en zich met mooie praatjes en beloftes hebben laten overhalen en daarna spijt krijgen.
 
De Slimme Meter Is Helemaal Niet Slim.
Uw oude meter (zo'n leuk kastje met een glaasje erin zodat u de schijf kunt zien draaien) is van een model dat het al 140 jaar perfect doet. Hij gebruikt in tegenstelling tot de nieuwe meter geen stroom, is in al die jaren uitermate betrouwbaar gebleken en verslijt vrijwel niet. U en uw vertrouwde Ferraris-meter kunnen samen gelukkig oud worden. Over de nieuwe generatie energiemeters is nu al veel te doen. Een ongekend hoog aantal vertoont gebreken. Een opvallend hoog percentage geeft de verkeerde getallen. En (raar-maar-waar) de cijfers blijken steevast in het nadeel van de consument - van u dus -  uit te vallen. Er is een grote kans dat uw slimme meter u belazert waar u bij staat. U Wordt lekker gemaakt met argumenten als 'handig' en 'bezuinigen'. Aperte bewezen leugens. Wie betaalt dat ? U!
 
Waarom Heet Het Dan Een 'Slimme' Meter?
Het 'slimme' van dit ding is dat de elektriciteitsbedrijven en alles wat daarmee samenhangt denken dat u dom genoeg bent om te geloven dat u slim bent door zo'n meter te nemen. Maar zij zijn de 'slimmeriken' die met hun sprookjes ('U gaat er van bezuinigen!" – “Het is in uw voordeel! ) u het geld uit de zak kloppen, uw privacy aantasten en u afhankelijk maken. Die 'sluwe' meter gaat u handenvol geld kosten en problemen opleveren. Wie is hier nou slim?
 
Alle Informatie Die Uw 'Slimme' Meter Geeft Ligt Straks Op Straat
Uw oude vertrouwde meter wordt 1x per jaar uitgelezen. En dat is genoeg. Met zo'n 'sluwe' meter kan de elektriciteitsleverancier per kwartier (!) zien wat uw verbruik is. Ja. Het staat er echt. Per kwartier geeft dat onding informatie aan uw elektriciteitsleverancier. Dus ook of u thuis bent. Of niet. Welke apparaten u gebruikt. De gezinssamenstelling. Hoe laat u opstaat of naar bed gaat. Hoe vaak u onder de douche gaat en hoe lang. Zuinig of minder zuinig omgaat met energie en wanneer en waarom. Big Brother Is Watching You!

Waarom willen ze dat weten?
Ze maken een 'profiel' van u en weten dan meer van u dan goed voor u is. Als uw meter gehacked wordt (hij is op internet aangesloten dus u loopt die kans) kunnen ook mensen met minder goede bedoelingen die informatie gebruiken. Inbreken als u niet thuis bent. Uw belastingaangifte vergelijken met hun informatie. Justitieel bewijs verzamelen. Misbruik maken van uw 'slimme' meter. Zo'n 'slimme' meter maakt slachtoffers.
 
Als u een conflict zou krijgen met uw elektriciteitsleverancier hoeven ze (ongeacht of dat terecht is of niet) in hun hoofdkantoor maar op een knopje te drukken en u zit in het donker en in de kou. U zit altijd aan de verkeerde kant van het probleem. Zij beslissen. Ook als ze fout zitten bent bij voorbaat de verliezer.
 
Bedreiging Voor Uw Gezondheid
Een belangrijk aspect van de 'slimme' meter is de straling ten behoeve van de draadloze communicatie. De meters zijn uitgerust met sterke apparatuur die uw meter op afstand kunnen uitlezen. Deze straling is 4 keer sterker dan die van een Wi-Fi-netwerk en werkzaam in hetzelfde frequentiespectrum als waarin onze magnetrons werken. Met de slimme meters van je buren erbij gerekend is dat 12x meer straling! Dit is een risico voor onze gezondheid. Aandoeningen aan de hersens, het bewegingsapparaat en onverklaarbare neurologische klachten. Daarom is de slimme meter in o.a. een aantal Amerikaanse staten inmiddels wettelijk verboden. In meerdere landen woedt de discussie over de voor- en nadelen van dit gedoe en dan vooral over de gezondheidsrisico's nog hevig. Dat zegt wel wat.
 
Take Back Power
Dit is de titel van een uitgebreide en alom geprezen documentaire/film waarin het probleem van alle kanten wordt bekeken, onderzocht en geanalyseerd. De conclusies zijn duidelijk. U kunt op internet heel veel info vinden over dit onderwerp.

 Take Back Your Power 2014

 Taking Back Your Power Full Movie

 

Woningbouw De Vooruitgang: ‘Wel Of Niet Een Slimme Meter?’



U krijgt vroeg of laat een aanbod om een slimme meter te laten plaatsen. Bent u hiertoe verplicht? We nemen de regelgeving rond slimme meters met u door.
Wat is een slimme meter?
En slimme meter is eigenlijk een gewone meter, alleen communiceert hij digitaal met andere apparaten. Als u het toestaat, geeft de slimme meter bijvoorbeeld zelf de meterstanden door aan de netbeheerder.
Wanneer krijgt u een slimme meter aangeboden?
Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters. We zijn namelijk steeds afhankelijker van elektriciteit, de vraag ernaar wordt ook steeds groter. Daardoor is het lastiger om de spanning op het net gelijk te houden. De slimme meter geeft de netbeheerders inzicht in de pieken van de energievraag én hoeveel energie opgewekt wordt. Met een slim energienet is de vraag en aanbod van energie beter in evenwicht. Zo gebruiken we het energienet efficiënter en blijft de energievoorziening betaalbaar.
Uw netbeheerder bepaalt wanneer u aan de beurt bent. De slimme meter is gratis, tenzij u zelf verzoekt om hem eerder te plaatsen. In dat geval mag de netbeheerder u ongeveer € 70,00 in rekening brengen.
Mag u de slimme meter weigeren?
U bepaalt zelf of er een slimme meter in uw huis komt. U hebt wettelijk het recht om de slimme meter te weigeren. Alleen als meer dan 20% van de mensen van dat recht gebruikmaken, handelt Nederland in strijd met de Europese afspraken. U hebt trouwens ook het recht om wel een slimme meter te laten plaatsen, maar geen toestemming te geven die op afstand uit te lezen. In dat geval blijft u gewoon de meterstanden zelf doorgeven. Bekijk de voor- en nadelen van de slimme meter. Als u naderhand besluit dat u toch een slimme meter wilt, kan uw netbeheerder daarvoor kosten in rekening brengen. Dan is het misschien handiger dat u toch de slimme meter neemt, maar de meter laat uitzetten.
Wat gebeurt er als u de slimme meter weigert?
Is uw oude meter nog goed? Als u de slimme meter weigert, blijft u gewoon de oude meter gebruiken. Echter, de netbeheerder moet enorm veel slimme meters plaatsen. Het ligt voor de hand om te beginnen op de adressen waar de meters toch al aan vervanging toe zijn. De kans is daarom groot dat de netbeheerder na uw weigering uw oude meter afkeurt. U krijgt dan een nieuwe meter met hetzelfde meetmechanisme als de slimme meter, maar zonder de mogelijkheid de meterstanden digitaal door te geven.
Hoe is de privacy rond slimme meters geregeld?
De netbeheerder mag de slimme meter niet op elk willekeurig moment uitlezen, en de gegevens ook niet overal voor gebruiken. De slimme meter meet alleen uw totale energieverbruik. De netbeheerder mag niet uw leefpatroon in kaart brengen of onderzoeken welke apparaten u gebruikt. U hoeft dus niet bang te zijn dat iemand via de slimme meter gluurt hoelang u onder de douche staat. Uw netbeheerder en wij mogen uw meetgegevens alleen voor de volgende doelen gebruiken:
  1. voor de jaarafrekening (één keer per jaar)
  2. voor uw periodieke energieoverzichten (zes keer per jaar, tenzij u expliciet toestemming hebt gegeven om het vaker te doen)
  3. voor de eindafrekening als u verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier
  4. voor noodzakelijk beheer aan het energienet
Verhuizen makkelijker met de slimme meter
Verhuizen geeft vaak al genoeg stress. Met een slimme meter verhuizen uw energiezaken net iets makkelijker. Als u uw verhuizing doorgeeft aan ons, dan zorgen we er voor dat uw slimme meter op uw verhuisdagen de standen automatisch uitleest. Dan hoeft u daar zelf niet meer aan te denken.
Is een slimme meter handig met zonnepanelen?
Met zonnepanelen wekt u zelf stroom op. Een slimme meter houdt bij welke energie u zelf niet verbruikt. Zo berekent uw energieleverancier wat u terugkrijgt voor de opgewekte energie die u terug levert. Een ouderwetse draaischijfmeter houdt de opgewekte energie niet apart bij, maar draait als het ware terug. Uw verbruik en opgewekte stroom worden dus direct tegen elkaar weggestreept. Dit kan een financieel voordeel opleveren als blijkt dat de salderingsregeling na 2020 in een versoberde vorm voortgezet wordt.
Slimme meter geeft inzicht in uw verbruik, en kan helpen bij besparen
Bij de slimme meter hoort meestal een app. Daarmee ziet u precies hoeveel stroom u verbruikt. Besparen op uw energierekening begint namelijk met inzicht in wat u verbruikt. Zo ziet u direct wat het doet met uw stroomverbruik als u de verwarming 1 graad lager zet.