donderdag 26 april 2018

Republikeinen In Actie

Republikeins Genootschap

Speciaal bericht. 26 April 2018



Verzet tegen koning in Groningen

Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.

RG LAAT VAN ZICH HOREN OP KONINGSDAG

Morgenochtend bezoekt Willem Alexander met zijn familie de Noordelijke stad Groningen voor zijn verjaardag. Het Republikeins Genootschap is zoals ieder jaar bij Koningsdag aanwezig langs de route om een stevig tegengeluid te laten horen. Tot op heden hebben enkele tientallen leden – en een groot aantal sympathisanten uit de stad – zich bij het verzet aangesloten. Het is niet toegestaan om te demonstreren in de binnenstad tijdens Koningsdag; om dit verbod te omzeilen verspreiden de republikeinen zich onder het publiek om hun mening te verkondigen.

Het RG verzamelt in een woning van een van de leden in het centrum van Groningen. Vandaar uit zullen de republikeinen zich langs de route verspreiden. De meeste festiviteiten vinden morgen plaats op en rondom
de Grote Markt.



Die aandelen Shell, die heeft hij wél!
Koningsdag belooft een stuk onrustiger te worden dan andere jaren; behalve het RG zijn ook veel anderen op de been die het bezoek van de koning willen gebruiken om aandacht te vragen voor de schade als gevolg van aardbevingen door gasboringen van Shell en de NAM.
De RVD lijkt in de keuze voor Groningen zich behoorlijk in de vingers te hebben gesneden. Een groeiend aantal noordelingen voelt niets voor een bezoek van de koning aan de stad omdat hij een van de grootaandeelhouders is in het Brits-Nederlandse oliebedrijf. Daarmee zijn de Oranjes ‘aandeelhouders in ellende’, zo stelt het RG.

RVD bij voorbaat in de verdediging
Om de spanningen te verminderen, tekende de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vorige week op de site van het koninklijk huis bekend dat Willem Alexander zelf ‘geen aandelen in “koninklijke” bedrijven bezit’. Het is zeer uitzonderlijk dat de RVD ingaat op het vermogen van de koning. De stelling wordt door het RG onderuitgehaald (lees hieronder meer over het rapport ‘Kosten van het Koningshuis’), net als door een groot aantal financieel specialisten. Zéér vermogende particulieren en bedrijven hebben hun aandelen doorgaans niet op naam op een rekening geparkeerd, maar beheren hun investeringen via stichtingen en zogenoemde buitenlandse offshore-accounts. Dit juist om vragen van het publiek te voorkomen en inzicht in hun kapitaal te maskeren.

Groningen een vesting
Om protesten buiten het oog van de camera’s te houden, is de beveiliging in Groningen afgelopen dagen enorm opgevoerd. Vele duizenden politieagenten zijn opgetrommeld om het Oranjebezoek in goede orde te laten verlopen. Gemeenteraadsleden beklaagden zich eerder al over de enorme kosten die aan het twee uur-durende tripje van Willem Alexander verbonden zijn. Ook horecaondernemers roerden zich en stellen géén verhoogde omzet te kunnen draaien, maar juist gehinderd te worden door het circus rond de Oranje's             

 

RAPPORT 'KOSTEN VAN HET KONINGSHUIS'

Republikeinen maken duidelijk: prijskaartje koningshuis

bijna 6 keer hoger


Na meer dan een twee onderzoek presenteerden het Republikeins Genootschap en tijdschrift De Republikein dinsdag hun rapport ‘Kosten voor het Koningshuis’. Hoofdonderzoeker René Zwaap concludeert dat de Oranjes jaarlijks zo’n 350 miljoen euro kosten. Een heel stuk meer dan jaarlijks door het kabinet wordt verdedigd; in de miljoenennota is slechts sprake van 59,4 miljoen euro.
 
Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.
BEKIJK HIER HET HELE RAPPORT (PDF)

Miljoenendans
Hoofdonderzoeker René Zwaap keek niet alleen naar het salaris van Willem-Alexander, Máxima en Beatrix en kosten voor reizen en onderhoud van paleizen. Hij haalde ook een serie ‘verborgen kosten’ naar boven). Ook nam hij in zijn berekening extra kosten aan beveiliging (40 miljoen per jaar) en gederfde belastinginkomsten mee; door een deal met het Koningshuis in 1970 zou de fiscus jaarlijks 192 miljoen euro mislopen aan vermogens- en erfbelasting.

Miljardairsfamilie
Het RG schat het totale vermogen van de Oranjes op zo’n 12 miljard. Zakenblad Quote en het Amerikaanse Forbes kwamen in eerdere berekeningen op vergelijkbare bedragen. Het Nederlandse koningshuis is niet alleen een van de rijkste van Europa, maar het zou volgens de onderzoekers ook een van duurste zijn; de Britten zijn koploper in de lijst van meest kostbare monarchieën, ze geven jaarlijks 450 miljoen euro uit aan hun vorsten, ‘slechts’ 100 miljoen minder dan wij in Nederland. Maar, zo stellen de onderzoekers, die kosten worden ook over bijna vier keer zo veel mensen verdeeld. Wij betalen in Nederland meer dan waar dan ook om de monarchie in stand te houden, aldus het Republikeins Genootschap.



Rutte reageert
Opmerkelijk is dat de overheid nooit eerder alle kosten verbonden aan onze monarchie op schrift zette. Vragen vanuit de Tweede Kamer om meer openheid werden tot op heden altijd gepareerd. Zoals verwacht, was de RVD niet te spreken over het werk van het RG en de Republikein. Het voorlichtingsorgaan sprak na publicatie over 'giswerk'; daarbij benadrukte de RVD dat het géén cijfers bekend maakt over het vermogen van Willem Alexander en zijn familie noch over aandelen in handen van de Oranjes, omdat dat 'een privékwestie' zou zijn. Premier Mark Rutte reageerde 's-avonds op vragen in het 20u journaal van NOS over het republikeinse rapport. De liberaal meende 'dat de regering altijd duidelijk is over de kosten, maar dat hij het onderzoek nog niet gezien had.'

Internationaal onderzoek
Het onderzoek van het RG maakt deel uit van een groter internationaal project van de Aliance of Eurpean Republican Movements dat de kosten van monarchieën in Europa afzet tegen die van een republiek. Basismodel voor de berekening is een methode ontwikkeld door de Britse organisatie Republic. Zwaap en zijn team kregen naar eigen zeggen ook tientallen tips binnen van ambtenaren en andere nauw betrokkenen bij het koningshuis via hun klokkenluidersite ‘Willileaks’.

Eigen onderzoek, eigen financiering
Het RG financierde het onderzoek naar de kosten van het koningshuis met een crowdfunding-project in 2016. Hierbij werd dor de leden ruim 15 duizend euro opgehaald. Het RG wil die campagne nu doorzetten om verder onderzoek mogelijk te maken.

Den Haag en Groningen
Het rapport werd op 24 april gepresenteerd in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag en in Groningen. Allereerst wil het RG met een bekendmaking in het hart van de Nederlandse politiek aandacht krijgen in het parlement. Na de publicatie werden de cijfers aan alle fractieleiders in de Tweede Kamer gestuurd. In de middag vertrok het bestuur van het RG naar Groningen waar morgen de officiële viering van Koningsdag plaatsvindt. In het rapport wordt melding gemaakt van het enorme pak aandelen dat Willem Alexander in Shell bezit; het bedrijf dat in de regio naar gas boort en verantwoordelijk is voor de aardbevingen van afgelopen jaren.
 

KOSTENKONINGSHUIS.NL

Het RG ontwikkelde een aparte site met cijfers, achtergronden en informatie over de financiën van het koninklijk huis in Nederland om ook na aandacht voor het rapport, scholieren, wetenschappers en journalisten inzicht te geven in de ruim 350 miljoen euro aan kosten verbonden met de monarchie in Nederland. 
Klik HIER om de site Kostenkoningshuis te bezoeken.
Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.

Republikeinen volop in de media


Het RG is afgelopen dagen volop in de media geweest met het rapport over de kosten van het koningshuis. Het onderwerp kwam maar liefst 187 keer naar voren bij 39 media.
Het mediabeleid van het RG is er op gericht om onderdeel te worden van het maatschappelijk debat over de wenselijkheid van het koningshuis en de meerwaarde van de republiek. Hiervoor benadert het genootschap niet alleen landelijke media (televisie, radio, kranten en tijdschriften), maar ook regionale en lokale nieuwsbedrijven en journalistieke opleidingen.

Het NOS Journaal (vanaf 19.00 min) besteedde aandacht aan het rapport en liet hoofdonderzoeker René Zwaap aan het woord over zijn onderzoeksmethoden en het ‘Shell-aandeel’. In de uitzending van 20u kwam premier Rutte kort aan het woord. Na de presentatie van het rapport sprak Hans Maessen in de uitzending van BNRVorsten-hoofdredactrice Justine Marcella gaf commentaar maar bleek weinig inzicht in economische cijfers. Later was Maessen in de uitzending van RTV Noord. De voorzitter van het RG deed een interview vanuit het Groninger Museum. In het NPO 1 radioprogramma ‘De Nieuws BV’ mocht secretaris Müller in de debat met voorzitter van de Bond voor Oranjeverenigingen Pieter Verhoeve. RTL Nieuws hield een artikel op de site met een link naar het rapport. Opvallend genoeg lieten veel journalisten een verwijzing naar de cijfers achterwege. RTLZ zette de nieuwe cijfers in een informatief artikel op zijn website. Ook De Telegraaf plaatste een bericht over het rapport op zijn voorpagina. De ‘krant van wakker Nederland’ is doorgaans bijzonder Oranjegezind maar toonde zich, hoewel cynisch, geïnteresseerd in de cijfers. Het Financieel Dagblad (FD)zou het Financieel Dagblad niet zijn als het ieder rekenwerk dat niet op de eigen redactie verricht is, onderuit zou halen. De krant kopieerde de stelling van de Rijksvoorlichtingsdienst dat de cijfers ‘giswerk’ zijn. NRC Handelsblad hield zich niet aan het met de pers afgesproken embargo. De krant publiceerde de avond voor de officiële publicatie van het rapport een artikel over de nieuwe cijfers rond de koningshuisfinanciën. Het Amsterdamse dagblad Het Parool haalde aan dat het koningshuis ‘met stip het duurste is van Europa’. Twee dagen na alle commotie schreef opiniemaker Kevin Levie in het Parool dat ‘Amsterdam Koningsdag moet afschaffen’. 
Bekijk HIER het hele overzicht van alle mediaberichtgeving

Nieuwe leden
Het rapport en de media-aandacht voor het RG hebben ook een flink aantal nieuwe leden en sympathisanten opgeleverd. Twee dagen na de presentatie van de cijfers over de koningshuisfinanciën telde het RG bijna 100 aanmeldingen.



Kostenkoningshuis.nl werd in de eerste uren na de lancering op dinsdag al bijna 2.500 keer bezocht, de PDF van het rapport werd 1.500 keer gedownload. Inmiddels staat de teller voor het aantal bezoeken op een kleine 5.000. Ook de site heeft fors meer bezoekers gehad. Uit de reacties bij artikelen is op te maken dat het niet alleen leden en sympathisanten zijn die zich op republikeinen.nl druk maken over de cijfers, maar ook Oranjefans. Enkele schofferingen zonder verdere inhoud van die laatste groep zijn verwijderd.
Ook de aandacht op sociale media voor het RG is gegroeid: Op Facebook kreeg het RG er ruim 100 'likes bij. De laatste berichten van de republikeinen op sociale media leverden een storm aan reacties op. Ook het aantal Twitter-volgers steeg.