dinsdag 9 december 2014

Eigen Volk Eerst. 2

Bron: De NiVo 2014 12 03

Ik ben nog uit de tijd dat deze uitspraak strafbaar was. Maar dat waren andere tijden.

In een groot artikel van VD80 in de NiVo van 26 november jl. pleit VD80 middels een brief aan de minister van Volkshuisvesting voor een verlaging van het quotum dat EdamVolendam moet leveren aan opvang/woningen voor vluchtelingen.

EdamVolendam voldoet echter nu al niet of nauwelijks aan de landelijke afspraken hierover. We hebben onszelf al jaren een onwettige verlaging op dit dossier toebedeeld. De overheid had eigenlijk allang in moeten grijpen door EdamVolendam te dwingen solidair te zijn met alle andere gemeenten in Nederland (het is tenslotte landelijk beleid) maar heeft dat tot nu toe nog niet gedaan.

Het artikel van VD80 is pijnlijk. Je schaamt je als mede-evodammer plaatsvervangend als je het leest. De fractie van deze lokale partij schrijft dat onze 'eigen' woningzoekenden geen huurwoning meer kunnen krijgen omdat die nu vooral zouden worden toegewezen aan vluchtelingen/vluchtelingengezinnen. De oorzaak zou zijn dat er te weinig huurwoningen in EdamVolendam zouden zijn. Omdat we hier voor 87% allemaal een eigen huis hebben. Veel koopwoningen. Weinig huurwoningen. Wat een pech voor die mensen van buiten.
Wat een pech voor onze 'eigen' mensen.
 
Overigens is het gebrek aan huurwoningen voor een groot deel het gevolg van het beleid van juist VD80 in de afgelopen decennia. Wat VD80 betreft moeten 'ze' (de niet-Volendammers) maar in Amsterdam gaan wonen of naar Groningen of Limburg gaan. Lekker ver weg. In ieder geval niet in 'ons' dorp. Dat oorlogsslachtoffers en vooral de kinderen van vluchtelingen juist hier in EdamVolendam de beste kansen op een beetje geluk zouden hebben is volgens hen 'niet ons probleem'.

We staan vooraan als we mogen opscheppen dat we een van de beste en leukste gemeenten van Nederland zijn. Dat we in de top-10 van rijkste gemeenten staan. Dat we hier sportief en muzikaal en economisch zo succesvol zouden zijn. Dan staan lokale chauvinistische fanatici vooraan om zich op de borst te kloppen. Als er van ons gevraagd wordt om sociaal te zijn - mededogen te tonen - hulp te verlenen en solidair te zijn met mensen die uit een afschuwelijke situatie komen (en dan hebben we het vooral over oorloggebieden maar ook over armoe - onderdrukking - ziekte - kansloosheid) wordt het heel stil. Dan is er blijkbaar niets meer om trots op te zijn.

De gemeente EdamVolendam legt in de persoon van de wethouder de schuld bij anderen: de overheid - de woningbouwverenigingen - de omstandigheid dat we eigenlijk 'te rijk zijn' om plaats te hebben voor vluchtelingen en haar onmacht om iets te doen. Het is allemaal de schuld van die anderen.

Dat is natuurlijk raar. En niet waar. Ook de gemeente EdamVolendam kan - net als al 389 gemeenten in Nederland - beleid voeren op dit thema. Door (al of niet tijdelijke) woonruimte te kopen of te huren of te faciliteren. Het geld is er. Voor bejaarden of gemeente-ambtenaren of uit hun voegen groeiende scholen zetten we zonder enig probleem tijdelijke onderkomens neer en vinden we oplossingen. Voor de wilde plannen voor een dorpshart kopen we woningen op. We bouwen-bouwen-bouwen tot er niemand meer is die nog behoefte heeft aan een huis  De leegstand is - ook hier - groot. Maar, de wil om ons hart te laten spreken is klein. Het morele besef ontbreekt. Samen-Voor-Ons-Eigen.

Wij als burger hoeven en kunnen geen asielzoeker(s) in huis nemen. Dat kun je in deze tijden niet meer van privé-personen verwachten. En dat zou in dit geval ook niet de oplossing zijn. We vertrouw(d)en er op dat onze overheid zich namens ons van haar (onze) plichten kwijt. en voor 25 personen die onze hulp kunnen gebruiken een oplossing vindt. Maar als er zelfs politici zijn die afschuwelijke uitspraken als 'Eigen Volk Eerst' in de krant gaan schrijven ben je ook daar niet meer zeker van. Dankzij VD80 terug naar de donkere tijden van de vorige eeuw ?

F.J. Seeboldt
EdamVolendam