zaterdag 7 juni 2014

ZonAtlas: Waardeloze Gekmakerij

.http://www.noord-holland.nl/web/Actueel/Nieuws/Artikel/Zonatlas-NoordHolland-Hoe-geschikt-is-uw-dak.htm


In een artikel van de Provincie Noord-Holland komt gedeputeerde Bond aan het woord. Over hoe blij hij is dat er nu een 'Zon-Atlas' is. Zodat je kunt zien of je huis wel of niet of meer of minder geschikt is om zonnepanelen op het dak te plaatsen.

De man heeft geen idee waar hij het over heeft. Ik denk dat hij er niets vanaf weet maar zich leent (laat gebruiken ?) voor dit artikel vanwege de aandacht voor zijn persoon.

Zon-Atlas is gewoon slap gelul.

Wat nou als je er héél slecht uitkomt (je huis staat helemaal verkeerd - het is een hele slechte zomer - je hebt hele slechte panelen gekocht - je trof een hele slechte installateur - je woont in een monument of een huurhuis - of in een flat/appartement - of op een woonboot - je dakhelling is niet goed of je woont naast een hoog gebouw etc.) moet je dan verhuizen ? Je huis afbreken en een kwartslag draaien ? De buren wegpesten ? Alles dat 'jouw' zon in de weg staat slopen ? Jezelf tekort doen door dan maar geen zonnepanelen op je dak te leggen ?  Hoe zit dat met bedrijven - overheidsgebouwen - instellingsgebouwen - sportfaciliteiten ?
Allemaal vragen waar de ZonAtlas - behalve foute informatie - geen antwoord op heeft.
 
Als u de moeite neemt dit allemaal te bestuderen zult u zien dat volgens deze idioten
het dak van De Grote Kerk in Edam bijzonder geschikt is om vol te leggen met zonnepanelen.
Op hun eigen dommige manier hebben ze nog gelijk ook maar het bewijst dat hun kaart
niets waard is. Er zitten onwaarschijnlijk veel fouten en ongerijmdheden in deze waardeloze 'Atlas'
Ze hadden drie kleurpotloodjes over - rood - geel - groen en zijn daarmee
aan het kleuter-krassen gegaan.

oordeel zelf:
http://www.zonatlas.nl/noord-holland

Volgens de ZonAtlas is ons huis totaal ongeschikt voor zonnepanelen. Het is weliswaar hetzelfde als dat van de buren ( en die scoren groen) maar wij scoren - 6 meter verderop - rood. Zou iets te maken hebben met een schaduw-effect van een boom (die er al lang niet meer staat). Verder hebben we allemaal platte garagedaken waar perfect-afgestelde zonnepanelen op kunnen. Gek genoeg is het ene garagedak groen, het andere geel en weer een ander rood. Onverklaarbaar.

Lieve mensen: deze ZonAtlas is puur gelul. Het knutselwerkje van een goedbedoelende maar slecht begeleide en niet gecontroleerde stagiaire. Gedeputeerd Meneer Jaap - die ons dit aanprijst - blijkt een van ons belastinggeld betaalde na-papegaaier die ook niet beter weet en alleen maar heel graag zijn foto en de naam van zijn politieke partij in de krant wil.

Ieder huis / gebouw heeft een dak. Op elk dak kunnen zonnepanelen. En dat onze buren een optimaal zuid-dak hebben betekent dat ze óók een minimaal noord-dak hebben. Wij hebben west (ochtendzon) en oost (avondzon). 6 panelen aan elke kant. Pakken we aan beide kanten een half dagje mee.

Het leven is een kwestie van keuzes maken of geluk hebben. Het leven kent geen fabrieksgaranties (zoals auto's die in de fabriek een stuk zuiniger blijken dan als u er in rijdt of bankgaranties die u rendementen beloven die u nooit haalt). De zon schijnt voor iedereen. Pak 'm !

De zonnepanelen op het dak van ons bescheiden huisje - dat volgens de ZonAtlas 0-rendement heeft - leveren 5000 KW/u in twee jaar op. Niet gering. Een mooie score.  Het maximale voor ons dak in onze situatie. Vele malen meer rente dan dat het geld  op de bank was blijven staan. En een goed gevoel gratis. Een goed cijfer.

Een cijfer dat ik voor dit flut-artikel en de nitwitten die ZonAtlas bedachten en promoten
niet zou geven. Die krijgen van mij een dikke onvoldoende.

edamvolendamdigitaal@xs4all.nl


reactie:
 
Schandelijk artikel. ZonAtlas is volksverlakkerij.
Die 4600 Kwh die ze noemen hangt natuurlijk af van hoeveel panelen je erop legt. En wat voor panelen. De financiële cijfers hangen af van hoeveel je ervoor betaalt en wie het installeert of dat je omvormer het langer of korter uithoudt en wat de stroomprijs is. Of je je eigen gebruik vermindert of gaat terugleveren. En vooral hoeveel uren zonnenschijn je treft (of kan ZonAtlas het weer ook voor ons regelen ?)

Wat een flutartikel. Schande ook voor meneer Jaap die zich (weer eens) laat gebruiken. Een beroemde kop gebruiken om een waardeloos product aan te prijzen: daar moet je als gerespecteerde gedeputeerde niet aan mee willen doen. Het geeft aan dat hij er zelf blijkbaar helemaal geen verstand van heeft maar graag met zijn kop in de krant komt.

Hij kan beter gewoon even naar buiten lopen en eens omhoog kijken.
Of iemand vragen die er wel verstand van heeft.

Als ons huis er slecht afkomt in deze atlas (wij kleuren rood – onze buren 6 meter verderop groen ?) maar we toch nog bijna 5000 kw/u (2×6 panelen) in twee jaar gratis stroom hebben en in dit tempo over 10 jaar de investering hebben terugverdiend klopt er iets niet aan deze hoax.

Je zou er ook moeten bijvermelden dat de waarde van de woning hoger is geworden na het plaatsen van zonnepanelen en je over 10 jaar voor misschien nog wel 15 of 20 jaar helemaal gratis stroom hebt. Welke bank geeft dat rendement ?

Trouwens: wat stelt rente op geld
                                                                                                              in deze tijden nog voor ?


Er  komen nieuwe generaties - effectievere en goedkopere - zonnepanelen. Gaat u daar op zitten wachten ?  Koopt u geen nieuwe auto omdat er volgend jaar een nieuw model komt ? Neemt u geen nieuwe computer omdat die weer vervangen gaat worden door een nog nieuwer exemplaar ? Eet u vandaag maar niet omdat u morgen tóch weer honger heeft ? Gaat u zitten wachten op de pot met goud aan het eind van de regenboog ? Ondertussen gas en olie en steenkolen verstokend en de energiemaatschappijen aan hun winst helpen ?

Wie was de opdrachtgever voor dit stukje ongenuanceerde miskleunende non-informatie ? Wat heeft dit zinloze geintje ons aan belastinggeld gekost ? Wat is het effect op mensen om te besluiten wel of niet zonnepanelen te nemen ?

De provincie had het geld dat deze ongein kost als subsidie kunnen weggegeven. Dan had het veel meer opgeleverd dan nu. Sterker nog: onze provincie (die nog op een berg Vattenfall geld zit) had voor de mensen die slecht scoren in deze ZonAtlas dan minstens extra subsidie kunnen geven als een steuntje in de rug voor mensen die hun huis niet naar de zon kunnen draaien of hun dak kunnen aanpassen. De mazzelkonten met een lekker zon-dak redden zich wel. De pechvogels met een (volgens deze flut-site) minder productief dak kunnen zo’n extraatje gebruiken. Om ook hen over de streep te trekken. Nu haken ze af. Letterlijk en figuurlijk – en niet uit vrije wil – losers. Dáár hadden meneer Jaap - én de provinciale bestuurderen - voor moeten gaan.

Want: laat dát de maat zijn voor subsidie: de mate waarin je huis
meer of minder geschikt is voor zonnepanelen.
De zon schijnt namelijk voor iedereen.

De provincie Noord-Holland zou de zon
naar de mensen moeten brengen.
Met deze publicatie tonen ze
de schaduwzijde van ons Provinciaal bestuur: incompetentie.



Aanvulling:

Als mensen op vakantie naar Turkije gaan met het hele gezin, een auto kopen - een nieuwe keuken of badkamer laten bouwen of veel geld aan kleding en schoenen uitgeven hoor je ze er niet over dat het geld dat ze ervoor betalen daarna weg is en hun product niks meer waard of dat hun geld is veranderd in een investering.

Als ze voor dat geld zonnepanelen op hun dak leggen moet het zich opeens - in een zo kort mogelijke tijd en met een zo hoog mogelijk rendement - terugverdienen. Een gevalletje penny-wise - pound-foolish. Want die auto gaat naar de sloop, die vakantie gaat voorbij - die keuken en badkamer nemen in waarde af en die schoenen gaan een keer bij het afval.

Uw zonnepanelen blijven 25 jaar geld voor u verdienen. Waar vind je dat nog ?

Duurzaamheid (of het gebrek eraan) zit hier tussen de oren. Niet in de portemonnee.
 
Aanvulling: 
Hier in EdamVolendam zetten we een hele nieuwbouwwijk met 1000 woningen neer.
                     I.p.v. bij de bouw meteen zonnepanelen op alle daken te leggen wordt dit nu overgelaten aan het initiatief van de individuele bewoner. Die dan weer op de ZonAtlas kijkt en vaststelt dat hij/zij 'er niet rijk van wordt'.    Visieloze kortzichtigheid van onze gemeente als projectontwikkelaar.