zaterdag 6 juli 2013

Vlinderhuisje

Vlinderhuisje. Vlinderkastje Ik had er nog nooit van gehoord.
Maar ze zijn er dus. Evenals overigens bijen- en lieve-heersbeestjes-kastjes.

Mevrouw evodammer heeft hoogstpersoonlijk hamer en spijker gezocht
om dit grappige vlinder-doorzon-woninkje aan de boom te spijkeren.
(wat vindt zo'n boom daar nou van dat er in hem/haar gespijkerd wordt ?).

Zolang het geen vlinder-vinex-wijk wordt
in onze tuin vind ik het prima ofschoon we volgens mij
een rupsende invasie kunnen verwachten
en derhalve nog wel eens spijt zouden kunnen krijgen
in onze dan helemaal kaalgevroten tuin.

En dan blijkt - als ik de prachtig vlinderende website
van De Vlinderstichting open - dat ik het niet goed heb begrepen en het het hier gaat om een overwinter-plek voor vlinders. Van Mei t/m September staat dit pandje leeg.

Tenzij het natuurlijk gekraakt wordt door
niet-vlinderachtigen die er ook in willen wonen.
Dat wordt nog spannend.

Pas volgend jaar zullen we weten of het aantal vlinders
of de diversiteit aan soorten vlinders in onze tuin
is toegenomen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Waarom een vlinderkastje ?Vlindersoorten die als vlinder overwinteren zoeken beschutte plekjes op. Vaak verschuilen ze zich op rommelzolders, in schuurtjes of tussen de bladeren. Als het maar beschutte plekjes zijn om de koude winter door te komen. U kunt de vlinders dus een handje helpen met een vlinderkast.

                                  Waar moet ik het vlinderkastje ophangen ?

Hang de kast op een beschutte plek op. Dus op een plek uit de wind, waar het niet kan inregenen. Met de overheersende windrichting in Nederland betekent dat meestal met de ingang naar het oosten.


De hoogte maakt niets uit. Wij adviseren om de kast op ooghoogte op te hangen. Niet vanwege de vlinders, maar omdat je dan zelf goed kan kijken of de kast al bewoond is. Maar lager of hoger kan dus ook!
Wat moet ik in het vlinderkastje neerleggen ?
Het vlinderkastje biedt bescherming tegen de wind en een plekje om te schuilen tegen het herfstweer. Door de vlinderkast te vullen met wat dorre blaadjes en takjes wordt het een waar hotel voor de vlinders. Een vlinderkastje biedt beschutting voor vlinders.

Mag ik het kastje ook verven ?

Dat mag. Wij raden aan om, als u het kastje verft, milieuvriendelijke verf te gebruiken, zodat er geen schadelijke stoffen in de omgeving terecht komen.

Moet ik het kastje ook schoonmaken ?
Vlinders die gebruik maken van het kastje zijn in winterrust. Ze eten dan niet, en zullen het kastje dus ook niet zo snel vuil maken. Ook bouwen ze geen nest, zoals bijvoorbeeld vogels. Schoonmaken is dus niet echt noodzakelijk. Natuurlijk kunt u het kastje altijd even uitborstelen. De beste tijd om dat te doen is als de vlinders het kastje niet gebruiken: tussen mei en augustus.

Werkt een vlinderkast ook echt ?
Een vlinderkast werkt niet zo goed als bijvoorbeeld een vogelhuisje. Onze ervaring is dat vlinders toch liever in een schuurtje, op een zolder of tussen de vegetatie overwinteren. Maar op plekken waar ze geen andere mogelijkheid hebben, kan de vlinderkast uitkomst bieden. Kortom: hoe vlindervriendelijker de omgeving, hoe minder noodzaak voor een vlinderkast.

Voor meer info:

afbeeldingen vlinderkastjes

http://www.vlinderstichting.nl