donderdag 9 juli 2015

Oud(let) Edam.Bij het lezen van de laatste twee kranten vielen mij drie artikelen op.

1. Het redactionele stuk waarin positief gereageerd wordt op de plannen van vereniging Oud Edam om de diaconie-tuin om te toveren in een seniorenwijk met een openbare muziektent in de tuin, of wat er dan nog van over is gebleven.
2. De aankondiging van de gemeente voorlichter Kwakman dat men een antiquair heeft gevraagd om de waardevolle roerende zaken, afkomstig uit de voormalige HHNK-panden, te taxeren voor een eventuele verkoop… of in bruikleen geven.
3. Het betoog van Nan van Bekkum die voor het behoudt van de diaconie-tuin blijft strijden.

Op de een of andere manier blijven die drie berichten mij achtervolgen.
Er is iets wat ze met elkaar verbindt. En ineens weet ik het. ‘Dadendrang’.

Het is de ‘dadendrang’ van enkele personen van vereniging Oud Edam om een prachtige tuin om zeep te helpen. Je zet iets neer op een lege plek en iedereen herinnerd zich dat ‘jij’ dat gedaan hebt.

Daar is in principe niets mis mee. Maar het wordt anders wanneer je met een belangrijke vereniging zoals ‘Oud Edam’ scheve schaatsen gaat rijden. Want ik kan het niet rijmen dat een vereniging die zich als taak heeft gesteld om het oude te koesteren zelf de historie vernietigd door woningen te plaatsen. Een argument dat hiermee de kas van de vereniging gespekt kan worden is een gotspe.

Wat ga je met dat geld doen? Een nieuwe tuin aanleggen? En gaat de vereniging zelf zich bemoeien met hoe het er uit moet komen te zien? Het is alsof de slager zelf zijn vlees keurt. Hoe kan je nog zo’n vereniging serieus gaan nemen als je in de toekomst op je vingers getikt gaat worden omdat je plannen van je dakkapel niet stroken met hun visie op wat wel of niet ‘mooi’ is in Edam.

Het is ook ‘dadendrang’ van de huidige coalitie om volledig onnodig de HHNK-gebouwen in de uitverkoop te zetten. Om met het beetje geld (verlies!) wat je er nog van over houdt een ander onderkomen voor je ambtenaren te gaan bouwen wat veel duurder word.

Vervolgens gaat men kijken wat de waardevolle roerende goederen die uit die panden komt, die ouwe rotzooi (want ik denk dat men er echt zo over denkt) nog kan opbrengen. De intentie om ‘eerst (!) te kijken wat het kan opbrengen om dan vervolgens te zeggen dat het wellicht in bruikleen gegeven kan worden doet mij het ergste vermoeden. Of de ‘rotzooi’ word gewoon verkocht voor een krats, of men geeft het met een groots gebaar in bruikleen aan vereniging Oud Edam…..... "l'histoire se répète"?

En dan nu de laatste van de drie.
Wat verbindt het betoog van Nan van Bekkum (behoudt van de Diaconie tuin) met het voorgaande? Welnu, het is ‘dadendrang’ van deze Nan van Bekkum, samen met kompaan Harrie Oudendijk en de Baanstee om de 'Historische Tuin van Edam' te behouden. Gewoon om door weer en wind geheel vrijblijvend op je knieën de ongelijke strijd met het onkruid aan te gaan.

Deze mensen verdienen een vette Medaille.
Zij begrijpen echt dat alles van waarde weerloos is.

W.P.H. (Wiechert) Vermeulen
Edam