woensdag 1 april 2015

Excuses Loek Kras ?

Bij ons thuis is het de gewoonte dat als je iets belooft  dat het je het dan ook doet.
En dat als je iets fout doet dat je dat dan gewoon toegeeft.
Dat werkt goed. Dat geeft vertrouwen. Dat is eerlijk en transparant.

In de NiVo van 4 februari jl. heeft fractievoorzitter L. Kras van Lijst Kras nogal stevige beschuldigingen ge-uit aan het adres van een paar medewerkers van de gemeente EdamVolendam. Volgens hem maakten ze fouten in het dossier "Dorpshart Volendam", waren ze vergeten belangrijke informatie door te geven en goed te communiceren.

In datzelfde artikel vraagt hij om "een grondig onderzoek naar de gang van zaken"
en indien nodig "disciplinaire maatregelen" t.a.v. bepaalde personen.
Een - op zijn zachtst gezegd - nogal heftige reactie.

Daarover is veel te doen geweest. Duidelijk werd dat het hier een foutje van LK en zijn fractie zélf was en niet van de door hem in het openbaar aangevallen ambtenaren.

De beschuldigende vinger wees
helemaal de verkeerde kant uit.

Ik vroeg L. Kras (volksvertegenwoordigers mag je altijd vragen stellen want vragen van kiezers beantwoorden is hun werk) óf en wanneer/waar/hoe hij van plan is in het openbaar zijn excuses aan te bieden over deze pas-faux en de onterecht aangevallen ambtenaren te rehabiliteren.

Zijn reactie was dat hij 'er geen woord van terugnam" en we maar "moesten wachten
tot zijn gelijk bewezen zou worden."

Zijn gelijk kan niet bewezen worden want hij heeft ongelijk en wachten vind ik dan weer niet zo'n goed idee. Wachten betekent uitstel - uitstel vaak afstel.

Wachten is ook geen goed idee omdat donderdag 2 april as. (morgen) beslist gaat worden over de herinrichting van het Europaplein/Zeestraat. Als LK. - die toch als verkiezingsslogan had: "Eerlijk en Transparant" - dit conflict met de ambtenaren (zíjn ambtenaren) laat voortslepen kunnen daar natuurlijk enorme rampen van komen. Zulke dingen hebben het in zich om enorm hoog op - en politiek uit de hand - te lopen. Dat zijn politieke tijdbommetjes. Dat moeten we niet willen.
 
De conduitestaat van deze coalitie is al niet zo'n mooi lijstje. Na de verkoop-met-verlies van de gebouwen van het HNN (zonder alternatief voor de ambtenarenhuisvestiging) - de aanschaf - met verlies - van Tase - het geblunder in het dossier zebrapaden - het verkwanselen van de naam 'Volendam' in de fusie en het een jaar lang wachten op een flutvoorstel voor het Europaplein/Zeestraat.
Het kan het wel op.

Dat "Eerlijk en Transparant" deed het als verkiezings-leus goed. Maar, na de verkiezingen en na de grote winst is "Eerlijk en Transparant" blijkbaar een leeggelopen luchtballonnetje geworden en is ook LK in het moeras van de macht
aan het wegglijden?

Daarom hier nogmaals de vraag.
 
Geachte heer L. Kras. Wanneer - waar en hoe kunnen wij er op rekenen
dat u - ook in het openbaar - uw excuses gaat aanbieden ?
 
Dat zouden wij kunnen waarderen. Het zou u en ons enorm kunnen opluchten. Wij als kiezers vinden het helemaal niet erg als onze voorman een keertje iets fout doet.
Dat kan gebeuren. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

Maar het is wel erg dat wij als kiezers hier genegeerd en - ook - afgeserveerd  worden omdat uw ego groter zou zijn dan de aanval op de integriteit van bedoelde ambtenaren en belangrijker dan de belofte aan ons dat het vanaf nu allemaal anders - 'Eerlijker en Transparanter" -
zou worden.
 
Morgenavond
- vóór de discussie over de herinrichting van het Europaplein/Zeestraat begint -
lijkt mij een goed moment.

F.J. Seeboldt
EdamVolendam