dinsdag 17 juli 2012

Vuurwerk

En dan nu - for something completely different...............
In de Tweede Kamer wordt woensdag een hoorzitting gehouden over consumentenvuurwerk. Deskundigen bespreken onder meer de mogelijkheden van een vuurwerkverbod. 'Geen vuurwerk meer op straat, maar een grote vuurwerkshow, georganiseerd door bijvoorbeeld de gemeente.'Volgens verschillende deskundigen is dat de enige manier om de vele gewonden die vallen en de daarbij komende maatschappelijke kosten in te dammen. Een van de mensen die spreekt tijdens de hoorzitting is Tjeerd de Faber, oogarts bij het Oogziekenhuis in Rotterdam.
De Faber: "Vuurwerk is natuurlijk het mooiste wat je met je ogen kunt zien, maar het moet niet het laatste zijn wat je ogen zien. Daarom zijn we ook niet tegen een vuurwerkshow. Nee, als dat door professionals wordt afgestoken wordt, fantastisch. Zoals de vuurwerkshow hier op de Erasmus, daarmee vier je een mooi feestje zonder dat er gewonden vallen. Alleen geef leken geen munitie in handen en zeker niet aan kinderen." 

Op de website van onze rijksoverheid vind ik dit:

Wie ruimt het vuurwerkafval op?

Na oud en nieuw liggen overal op straat rode papiersnippers en ander vuurwerkafval. Sommige gemeenten sturen extra veegwagens op pad om de straten schoon te krijgen. In andere dorpen en steden wordt van de inwoners verwacht dat ze hun eigen rommel opruimen.

Gevaar van vuurwerkafval

Op Nieuwjaarsdag ligt er altijd veel vuurwerkafval op straat. Het gaat per jaar om zo’n 6 miljoen kilo aan papier, hout, kunststof en klei. Dit afval ontsiert de straat en is bovendien gevaarlijk, omdat het de weg glad maakt en wegmarkeringen niet goed zichtbaar zijn. Ook kunnen kinderen met het afval gaan spelen. Daarom is het van belang dat straten zo snel mogelijk weer schoongemaakt worden.

Soms beloning voor opruimen afval

In sommige gemeenten ruimen veegmachines het grootste deel van de troep op. Andere gemeenten verwachten van de plaatselijke bevolking dat ze de eigen rommel opruimt. Om inwoners hierin te stimuleren, belonen bepaalde gemeenten mensen die vuurwerkafval opruimen. Let er wel op dat ‘oud’ vuurwerk, dat niet is afgegaan, daadwerkelijk wordt weggegooid. Vuurwerkresten kunt u het beste verpakken in een gewone vuilniszak en buiten bewaren in de bekende grijze container.

Tijdelijke luchtvervuiling

Vuurwerk veroorzaakt veel luchtvervuiling, vooral fijn stof dat vaak zware metalen bevat en diep de longen indringt. Vooral de eerste 2 uur van het nieuwe jaar pieken de concentraties fijn stof enorm, soms wel 40 keer zo hoog als normaal. De luchtvervuiling door vuurwerk is echter van tijdelijke aard. Over het hele jaar genomen veroorzaakt vuurwerk 0,4 procent van de totale uitstoot aan fijn stof.




In de gemeente EdamVolendam
leeft het onderwerp helemaal niet.
Geen politieke partij of de gemeente als lokale overheid is er mee bezig.
Nog een lange weg te gaan.















In de NIVO van 9 januari jl. is een oproep geplaatst onder deze kop. Er wordt een oproep gedaan om de gemeente te benaderen met het verzoek "knal vuurwerk de woonwijk uit". Daaronder staan het postadres en e-mailadres van de gemeente. Er is geen afzender of initiatiefnemer vermeld.
De indruk uit de oproep zou kunnen ontstaan dat het hier een actie van de gemeente betreft. Dat is niet juist.
De gemeente kan hier niets aan doen omdat er sprake is van rijksbeleid. Het afsteken van vuurwerk wordt geregeld in het landelijke Vuurwerkbesluit, namelijk dat dit is toegestaan van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Buiten die tijden is voor het afsteken van vuurwerk vergunning van het college van burgemeester en wethouders nodig (bijvoorbeeld voor feestelijke openingen e.d.).
De politie probeert het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden uiteraard zoveel mogelijk te voorkomen door daarop te controleren. 


Niet waar dus. Als de gemeente dat wil kan ze wel degelijk actie ondernemen. Willen = Kunnen.